Odbačen zahtjev Yukosovih dioničara za 50 milijardi dolara odštete

Nizozemski sud u srijedu je odbacio zahtjev četiriju dioničara propale naftne kompanije Yukos da im Rusija plati 50 milijardi dolara, ustvrdivši da haški Stalni arbitražni sud nije imao jurisdikciju nad tim slučajem.

Bivši dioničari Yukosa najavili su da će se žaliti na tu iznenadnu odluku, koja bi mogla imati utjecaja na ranije presude u Belgiji i Francuskoj prema kojoj su četiri bivša dioničara te nekad najveće privatne ruske naftne kompanije, imali pravo na kompenzaciju zbog gubitka imovine nakon što je Rusija nacionalizirala tu kompaniju. Nekoć pod kontrolom Mihaila Hodorkovskog, tada jednog od najbogatijih Rusa, Yukos je bankrotirao nakon što je ruska vlada počela zahtijevati goleme iznose na ime neplaćenog poreza. Većinu Yukosove imovine preuzela je državna naftna kompanija Rosneft.

U siječnju 2014. Stalni arbitražni sud u Haagu presudio je da četiri tužitelja, među kojima nije Hodorkovski, imaju pravo na kompenzaciju zbog gubitka kompanije. No, najnovija presuda Okružnog suda u Hagu poziva se na to da Rusija nikad nije ratificirala sporazum prema kojem je Stalni arbitražni sud tvrdio da ima jurisdikciju nad tim slučajem.

U ključnom trenutku Putinove konsolidacije moći u Rusiji, 2003. godine, Yukosova afera rezultirala je odlaskom Hodorkovskog u zatvor zbog prijevare i porezne evazije, i to u trenutku kad se pojavio kao politički rival Putinu. Iznenada je bio pušten u prosincu 2013. i sada živi u egzilu. “Žalit ćemo se na tu iznenađujuću odluku Haškog suda i u potpunosti vjerujemo da će u konačnici prevladati pravo i pravda”, kazao je Tim Osborne, direkktor GML-a, kompanije koja predstavlja četiri bivša dioničara Yukosa.

You may also like