Home Hrvatska Odana počast žrtvama dječjeg logora u Sisku

Odana počast žrtvama dječjeg logora u Sisku

by Agencije

U spomen na žrtve dječjeg ustaškog logora, koji je u Sisku djelovao od kolovoza 1942. do siječnja 1943. godine, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Siska i ove su godine organizirali Dan sjećanja.

Na dječjem groblju u Sisku, gdje je prema nekim podatcima pokopano oko dvije tisuće djece, održana je prigodna komemorativna svečanost, kojoj je bilo nazočno oko 250 sudionika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Prigodni je parastos uz više pravoslavnih svećenika predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Portfirije. “Ovdje smo se okupili ne da se bavimo analizama, licitiramo žrtvama i tažimo uzroke stradavanja djece, već da im odamo “pomen” i da se pomolimo za pokoj njihovih duša. Dječja čistoća nevino stradalih sudionik je u svetosti Božjoj. Oni, ta sveta djeca, mole se za sve ljude, za mir u svijetu, čistoću i ljubav, da se iskorijeni zlo među ljudima. Tko nije spreman za pokajanje, nije spreman ni za praštanje. Neka ovo bude mjesto molitve i “pomena”, ali i opomerna za sve nas da nitko ne smije dopustiti zlo i grijeh protiv Boga”, rekao je mitropolit Portfirije.

O djelovanju sisačkog dječjeg logora govorio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer. Kako je rekao, kroz logor tzv. Nezavisne Države Hrvatske, koji je djelovao na četiri lokacije u Sisku, prošlo je oko 6.500 djece, a u njemu su uglavnom bila srpska djece s Kozare i Šamarice. Kako je rekao Tolnauer, logorom su upravljali Ženska loza ustaškog pokreta, Ustaška nadzorna služba i ustaški liječnik dr. Antuna Najžera. Podsjetio je i na i na plemeniti čin Dijane Budisavljević i drugih poznatih i nepoznatih heroina, koje su iz logora spasile nekoliko tisuća djece. Na kraju je Tolnauer upozorio na opasnost revizionizma, čiji pobornici olako ignoriraju mržnju i zlo. “Mislim da bi neki akademici i drugi potpisnici deklaracije o reafirmaciji ustaškog pokreta morali javnosti objasniti zašto su djeca iz ustaškog logora u Sisku morala biti spašavana”, zakljulčio je Aleksandar Tolnauer.

Svečanoj komemoraciji bili su nazočni predstavnici Katoličke crkve, Grada Siska s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, predstavnici sisačke Udruge antifašista i drugi. Uz spomem obilježje dječjeg groblja položene su bijele ruže i zapaljene svijeće. U dvorani sisačke Glazbene škole Frana Lhotke, održan je i glazbeni dio svečanosti.

Related Posts