Od sutra niže cijene goriva

Gorivo bi od sutra ponovno trebalo pojeftiniti i to benzin za tri lipe po litri, a dizel za sedam lipa po litri, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva.

“Prema današnjem izračunu, zbog pada cijena naftnih derivata na Mediteranu od 2 do 3,7 posto u odnosu na prošli tjedan te unatoč rastu tečaja dolara od 1,1 posto, motorna goriva bi od sutra ponovno trebala pojeftiniti. Cijene benzina bi tako od sutra mogle biti niže za 3 lipe po litri, dok bi istodobno dizelska goriva mogla pojeftiniti 7 lipa po litri”, kaže se u objavi na internetskim stranicama Ministarstva, uz uobičajenu napomenu da je tržište naftnih derivata u Hrvatskoj slobodno pa cijene u konačnici prvenstveno ovise o odluci trgovaca. Ministarstvo podsjeća da je jedino službeno mjesto s točnim cijenama motornih goriva svih benzinskih postaja u Hrvatskoj je na portalu i aplikaciji o cijenama goriva Ministarstva gospodarstva.

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su prošloga tjedna 10 posto, zaronivši na najniže razine u najmanje 11 godina, a analitičari Goldman Sachsa očekuju i daljnji pad. Na londonskom je tržištu cijena barela u petak iznosila 33,55 dolara, oko 10 posto manje nego tjedan dana prije, a u četvrtak je u jednom trenutku zaronila na samo 32,16 dolara, najnižu razinu od travnja 2004. godine. Na američkom je tržištu, pak, cijena barela u petak iznosila 33,16 dolara, nakon što je u četvrtak zaronila na 32,10 dolara, najnižu razinu od prosinca 2003. godine. U posljednjih 18 mjeseci, otkako je počeo pad, cijena nafte potonula je s više od 100 dolara na manje od 40 dolara po barelu, a pojedini analitičari kažu da bi mogla skliznuti i ispod 30 dolara.

Analitičari smatraju da je pad cijena nafte posljedica slabljenja potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina. S druge strane, proizvodnja je i dalje visoka jer se najveći svjetski proizvođači ne uspijevaju dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi podržali cijene.

You may also like

0 comments