Od sankcija Rusiji profitirat će i lobisti

Američke naftne kompanije koje zbog antiruskih sankcija snose gubitke izražene u milijardama dolara lobiraju kako bi se ograničavajuće mjere ruskim kompanijama svele na minimum. Na lobiranje za ukidanje sankcija u EU, SAD-a i Britaniji troše se milijuni dolara, piše Bloomberg, a prenosi RIA Novosti.

Naftne kompanije BP, Chevron i ExxonMobil obraćaju se domaćim lobijima kako bi umanjile gubitke izazvane sankcijama. Kompanije tako dobivaju otvoren put do dužnosnika State Departmenta i Federalnog trezora, kao i do članova parlamenta. Prema informaciji novinara ove agencije, lobiranjem u interesu naftaša bave se bivši senatori. Kao primjer, navode se John Braun i Don Nickles, kao i bivši predsjednik države Mississippi Haley Barbour. „Upravo oni imaju korist od teške situacije u kojoj se našao ruski narod”, piše autor članka.

Sankcije Zapada su trebale nanijeti udar Rusiji, međutim, ruska ekonomija je trenutno u mnogo boljem stanju nego što su mnogi pretpostavljali da će biti, smatra kolumnist Forbes Kenneth Rapoza, a prenosi RIA Novosti. Kao potvrdu svojih stavova analitičar ovog američkog izdanja navodi brojne dokaze. U najnovijem izvještaju o ljudskom kapitalu (The Human Capital Report), Rusija se popela s 55. na 26. mjesto. Indeks ljudskog kapitala, navodi autor, određuje se na temelju vještina i sposobnosti stanovništva u sferi proizvodnje. U ovom kotiranju Rusija je zaobišla Izrael, Italiju, Grčku, Portugal, Španjolsku, kao i Brazil. Rapoza ironično navodi probleme s kojima se Rusija susrela nakon uvođenja sankcija. Naime, prema podacima burzanskog fonda Market Vectors Russia (RSX), Rusija je proglašena za najbolje tržište u razvoju ove godine, a kao veliki „problem” kolumnist navodi i činjenicu da je rubalj od početka godine ojačao za 17%. Rapoza smatra da su antiruske sankcije doprinijele ekonomskoj stabilnosti u zemlji, ističući da je ruska Središnja banka uspjela održati pod kontrolom najgoru ekonomsku krizu u Rusiji za posljednjih nekoliko desetljeća. (Russia Beyond tje Headlines)