Od početka mjeseca barel nafte poskupio oko 7 posto

Tržišta
Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta i jer se plaše da bi potpora Washingtona prosvjednicima u Hong Kongu mogla naštetiti trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Na azijskim burzama vlada oprez od četvrtka, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakon koji podupire prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je upozorilo da će kao odgovor poduzeti “čvrste protumjere”.

Donošenje tog zakona u Washingtonu izazvalo je zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma. Posljednjih tjedana cijene su dionica rasle upravo zahvaljujući nadi ulagača da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni trgovinski sporazum, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva. Oprez na azijskim burzama posljednica je, također, nedostatka vijesti i smjernica s Wall Streeta, s obzirom da se u SAD-u zbog praznika u četvrtak nije radilo.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka daljnji razvoj situacije između SAD-a i Kine. Cijena eura prema dolaru već se danima kreće u uskom rasponu.Cijene su nafte, pak, stabilne, pa se na američkom tržištu barelom jutros trguje po 58,10 dolara. Od početka mjeseca barel je poskupio više od 7 posto. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela ovoga mjeseca porasla oko 6 posto, što je njezin najveći mjesečni dobitak od travnja.

You may also like

0 comments