Od 1. travnja jeftiniji plin za kućanstva

Vlada je u srijedu donijela odluke na temelju kojih bi prirodni plin za kućanstva od početka travnja trebao pojeftiniti za18 posto. “Za kućanstva možemo očekivati smanjenje cijene za otprilike 18 posto, ovisno o troškovima distributera”, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Vlada je, naime, donijela odluke o cijeni plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, odnosno Ina, dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), te odluku o cijeni po kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstava.

Prema tim odlukama, kazao je Panenić, Ina će biti dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 20,1 posto niža cijena nego sada (0,1715 kuna po kWh), a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh, što je 24,2 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh).

Vladinim odlukama te će se nove, niže cijene primjenjivati u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine. Pojeftinjenje plina za kućanstva neslužbeno je najavljeno prije desetak dana, nakon što je Upravno vijeće HERA-e na sjednici održanoj 11. ožujka Ministarstvu gospodarstva dalo pozitivno mišljenje na prijedloge odluka koje je danas donijela Vlada. Ta se najava pojeftinjenja obrazlagala padom veleprodajnih cijena plina u Europi, s obzirom da cijene plina s odmakom prate pad cijena nafte na tržištu.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u srijedu nakon sjednice Vlade da današnje Vladine odluke donose smanjenje cijene za oko 18 posto za prosječno kućanstvo, dok se cijene za industriju utvrđuju na tržištu i nisu regulirane.

Panenić se nada da će Vlada današnjim odlukama i drugim inicijativama doprinijeti da toplinarstvo postane što povoljnije za kućanstva. Ponovio je da se Vladine odluke odnose na razdoblje od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. godine.

Što se tiće cijene plina za industriju, odgovorio je da cijene za industriju nisu regulirane, nego se utvrđuju tržišno te o tome ne odlučuje Vlada. Te cijene su, kaže Panenić, trenutno u skladu s niskim cijenama u regiji i industrija od toga ima koristi.

Upitan kako napreduje radna skupina za rješavanje problema razdjelnika topline, odgovorio je da se radi na pojedinim područjima, te da iza Uskrsa očekuje prve smjernice za rješenje.

“No, nisu samo razdjelnici problem, nego i distributeri trebaju povećati efikasnost, a njihovi distributivni sustavi moraju smanjiti gubitke, pa da se uz te zahvate dobije prihvatljiva cijena grijanja za krajnje potrošače”, kaže Panenić.

Novinare je zanimalo i hoće li Vlada predložiti nove ljude u Nadzorni odbor Ine, budući da bi za tjedan dana trebala biti donijeta odluka hoće li se hrvatskih članovima toga tijela produljiti mandat.

Panenić je odgovorio da o tome razgovara s predsjednikom Vlade i da će javnost odluku saznati nakon Uskrsa.

Vlada je u srijedu donijela odluke na temelju kojih bi prirodni plin za kućanstva od početka travnja trebao pojeftiniti za18 posto odnosno odluke o cijeni plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, odnosno Ina, dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), te odluku o cijeni po kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstava.

Prema tim odlukama Ina će biti dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 20,1 posto niža cijena nego sada (0,1715 kuna po kWh), a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh, što je 24,2 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh).

You may also like