Od 1. srpnja ipak popis stanovništva u BIH

Rezultati popisa stanovništva u BiH provedenog 2013. bit će objavljeni do isteka krajnjeg roka 1. srpnja, unatoč tvrdnjama srpskih političara kako će biti objavljeni netočni podaci s većim brojem rezidentnih stanovnika od stvarnoga broja.

Ravnatelj Agencije za statistiku Velimir Jukić u utorak je ministrima objasnio odluku o obradi podataka popisa pučanstva u BiH prema kojoj će 196.000 prijepornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici. “Odluka je u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima. Popis je u završnoj fazi i očekujem da do 1. srpnja objavimo prve rezultate”, rekao je Jukić nakon podnošenja izvješća Vijeću ministara BiH.

Dodao je da u obradi podataka domaćim vlastima pomažu međunarodni eksperti i istaknuo kako na sastanku s ministrima nije traženo da povuče odluku o objavi rezultata popisa.

Predstavnici srpskih stranaka tvrde kako rezultati popisa neće biti regularni jer će se status rezidenta priznati i onima koji ne žive stalno u BiH. Po podacima koji su procurili u javnost neslužbeno se tvrdi da je broj Bošnjaka u BiH premašio 50 posto, Srba je oko 30, a Hrvata oko 15 posto, dok je zanemariv broj nacionalnih manjina i ostalih.

You may also like