Od 1. prosinca novi model upravljanja INA-inom maloprodajom

Od 1. prosinca na snagu stupa novi model upravljanja Ininom maloprodajnom mrežom, kojom će u buduće upravljati novoosnovana tvrtka INA Maloprodajni servisi (INA MS), a u koju je prelazak prihvatilo 69 posto radnika maloprodaje, izvijestili su u ponedjeljak iz Ine.

Odluku o početku provedbe novog modela upravljanja maloprodajnom mrežom od idućeg mjeseca donijela je Uprava Ine, a temeljem Sporazuma o poslovno održivom modelu upravljanja maloprodajnom mrežom kojeg su sredinom ove godine potpisali sindikati, Radničko vijeće, INA i tvrtka INA Maloprodajni servisi d.o.o.. Iz Ine navode i kako je ponudu za prelazak u novu tvrtku prihvatilo 69 posto radnika, “što im je osiguralo kontinuitet staža, materijalna prava prilagođena tržištu rada, no i dalje konkurentna primanjima na maloprodajnom tržištu te šestomjesečno obeštećenje razlike plaće”.

Preostali radnici, koji nisu željeli prijeći u novu tvrtku bit će zbrinuti sukladno kolektivnom ugovoru “te će dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka”, najavljuju iz Ine. Istodobno, oko 700 nepopunjenih radnih mjesta prodavača bit će popunjeno novim zapošljavanjem s tržišta rada, kako bi INA MS osigurali nesmetani rad svih benzinskih postaja, navode iz Ine i dodaju da je na natječaj za ta radna mjesta pristiglo više od 4500 molbi.  Tvrtka INA MS dio je INA Grupe i u stopostotnom je vlasništvu Ine te će 1. veljače 2016. preuzeti na upravljanje sve benzinske postaje, osim 60 postaja koje su na osnovi ranijih odluka Uprave predane ili će biti predane na upravljanje poduzetnicima u okviru modela “Postani poduzetnik”.”Zadržavanje razine kvalitete usluge ključni je preduvjet uspješne realizacije novog modela, što će omogućiti Ini da bude konkurentnija na maloprodajnom tržištu te će otvoriti prostor za nastavak snažnog investicijskog ciklusa koji je započeo prije nekoliko godina. Maloprodaja je jedna od temeljnih djelatnosti Ine te kompanija i dalje nastavlja razvijati svoju maloprodajnu mrežu kroz kapitalna ulaganja u benzinske postaje te unapređenje kvalitete usluga”, zaključuje se u priopćenju.

Prema ranije objavljenim podacima, na Ininim benzinskim postajama radi oko 2.500 radnika. Svi su ti radnici zaprimili ponudu za prelazak u novu tvrtku INA MS te će oni koji su je prihvatili nastaviti raditi u novoosnovanoj tvrtki, dok će oni koji to ne žele, a takvih je oko 700, biti proglašeni viškom i otići iz kompanije uz otpremnine.  Tih oko 2.500 radnika na benzinskim postajama su potrebni i u slučaju da neki odluče ne prijeći u novu tvrtku u sastavu INA Grupe, zapošljavat ćemo nove, najavljivali su iz Ine i krajem srpnja, kada je sa sindikatima i Radničkim vijećem i potpisan sporazum o novom maloprodajnom modelu.

You may also like