Očekujemo manje preporuka koje će biti mnogo jasnije i strože

Europska komisija sutra objavljuje nove ekonomske preporuke za Hrvatsku, ocjenjuje nacionalni plan reformi koje je Bruxellesu poslala hrvatska Vlada i odlučuje hoće li pojačati makroekonomski nadzor nad RH, a ministar financija Boris Lalovac danas je izjavio kako očekuje da će Komisijine preporuke i ocjene biti pozitivne, donosi Večernji list

Na tom Vijeća ministara ekonomije i financija nije bilo riječi o tome što će Komisija sutra usvojiti, ali Lalovac je neformalno razgovarao s europskim povjerenikom Pierreom Moscovicijem premda nije htio iznositi detalje tog razgovora. Vijeće EU danas je prihvatilo ono što je Komisija objavila krajem veljače: dubinske ekonomske analize za svaku državu članicu, pri čemu je Hrvatska izdvojena kao zemlja kojoj prijeti ne samo prekomjeran deficit i javni dug nego i prekomjerne makroekonomske neravnoteže. “Očekujem pozitivno izvješće Komisije i ne očekujem da će biti pokrenut korektivni mehanizam nadzora. Međutim, ono što je sigurno jest da će monitoring i dalje biti vrlo snažan i da će se inzistirati na provedbi ekonomskih preporuka” rekao je ministar Lalovac nakon jučerašnjeg sastanka.

“Komisija će ovaj put vjerojatno ići s manjim, ali puno jasnijim preporukama – rekao je Lalovac. Lani je EK dao Hrvatskoj osam preporuka, no u veljači je ocijenio da su one ispunjene u ograničenoj mjeri. – Budući da vide da ni druge zemlje ne provode baš sve preporuke, sada će naglasak biti na jačem i strožem monitoriranju strukturnih reformi” rekao je danas Lalovac.

Na novinarsko pitanje komentirao je i što se događa s hrvatskim građanima za koje je ustanovljeno da štede velik novac na računima banaka u inozemstvu. Identitet 20-ak takvih građana utvrđen je u razmjeni podataka s drugim državama EU. “Svi su oni u petak ili u srijedu bili pozvani u Poreznu upravu, da se izjasne ili da objasne tako velike iznose. Neću nagađati, treba vidjeti kakve će iskaze dati, ali bitno je da više nema “nedodirljivih” i da će svi morati položiti račune i reći odakle im tolik novac, da vidimo je li tu bilo utaje poreza” rekao je Lalovac i dodao da RH u tome ima podršku Europske komisije.