Očekuje se uspon u nadi dobrih zarada kompanija

Početak trgovanja
Na  burzama u ponedjeljak su cijene dionica dosegnule najviše razine u zadnjih pet mjeseci jer investitori očekuju da će poslovni rezultati američkih kompanija, čija objava kreće ovoga tjedna, premašiti njihova očekivanja.

Istodobno, japanski Nikkei porastao je 1,7 posto, južnokorejski Kospi 1,2 posto, a u znatnom su plusu i kineske burze, oko jedan posto. Nakon tri tjedna pada, na valutnim tržištima dolarov indeks i dalje je pod pritiskom, jer investitori ulažu u rizičnije valute u očekivanju da je, što se tiče pandemije u svijetu, najgore završeno.

Broj novozaraženih u SAD-u nastavio je rasti i tijekom vikenda, pri čemu je samo na Floridi njihov broj u posljednja 24 data skočio za više od 15.000, premašivši rekordni dnevni porast u New Yorku iz travnja.

Tečaj eura pritom je porastao 0,25 posto prema dolaru, pa jutros iznosi 1,1329 dolara, nastavivši skromni uzlazni trend zabilježen od početka prošlog mjeseca. Dolar je blago oslabio i prema jenu te se njime trguje po 106,83 jena, nadomak najniže razine u zadnja dva tjedna od 106,635 jena, koju je zabilježio u petak.

Cijene nafte u ponedjeljak su oslabile, nakon prošlotjednog rasta za otprilike jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energetiku revidirala naviše svoje prognoze naftne potražnje u svijetu za ovu godinu za 400.000 barela, na 92,1 milijun barela dnevno. Cijena Brenta na londonskom tržištu oslabila je jutros 41 cent, pa iznosi 42,83 dolara za barel, a na američkom tržištu za 40 centi, na 40,14 dolara.

You may also like

0 comments