Očekuje se sastanak u Beču, cijene nafte u padu

OPEC+
Cijene nafte pale su u petak prema 63 dolara u prigušenoj trgovini na međunarodnim tržištima uoči Dana zahvalnosti u SAD-u budući da trgovci ne očekuju značajnije ograničenje opskrbe na sastanku vodećih proizvođača u Beču.

Trgovina je slabašna uoči Dana zahvalnosti u SAD-u te se pozornost polako preusmjerava na idući tjedan kada će se u Beču sastati članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, kako bi razmotrile proizvodnu strategiju za predstojeće razdoblje.

Očekuje se da će proizvođači za nekoliko mjeseci produljiti važeći sporazum o ograničenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno ali ne i dogovoriti značajnije smanjenje proizvodnje. Naftna tržišta koči i jači dolar, koji poskupljuje naftu za imatelje drugih valuta. Dodatni pritisak stvara i upozorenje Kine SAD-u da će odgovoriti “odlučnim protumjerama” na službeno iskazivanje podrške antivladinim prosvjednicima u Hong Kongu.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak je iznosila 63,94 dolara, što znači da je pala 46 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments