Ukupni depoziti poslovnih banaka nastavili s godišnjim stopama rasta, dosegnuvši prema podacima Hrvatske narodne banke krajem lipnja 244,2 milijarde kuna, a analitičati Raiffeisen banke (RBA) očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta.

Prema podacima HNB-a, ukupni depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) u lipnju su u odnosu na isti mjesec 2014. godine porasli za 4,3 posto ili za 10,1 milijardu kuna. “Kako alternativne vrste investiranja nisu dovoljno atraktivne da privuku kapital iz banaka jer su se tržišne kamatne stope i prinosi na dužnička i vlasnička ulaganja na domaćem tržištu snizili, očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta depozita. S druge strane sektor stanovništva mogao bi i dalje odgađati kupovinu trajnih dobara i svoje viškove držati u obliku depozita”, kažu u RBA.

Međugodišnjem rastu pridonio je, napominju, i porast na mjesečnoj razini budući da su u odnosu na kraj svibnja ukupni depoziti banaka viši za 1,4 posto ili za 3,3 milijarde kuna. Dodaju da je i godišnjem i mjesečnom rastu ukupnih depozita prvenstveno pridonio rast depozitnog novca koji je krajem lipnja iznosio 46,9 milijardi kuna, što je 6,8 posto ili tri milijarde kuna više u odnosu na svibanj, ali i 13,6 posto odnosno 5,6 milijardi kuna više u odnosu na kraj lipnja 2014. godine.

Krajem lipnja ukupni štedni i oročeni depoziti iznosili su 197,4 milijarde kuna te su u odnosu na kraj lipnja prošle godine porasli za 4,4 milijarde kuna odnosno 2,3 posto. Pritom su oni kunski iznosili 34,6 milijarde kuna te su u odnosu na isto razdoblje lani porasli za 567 milijuna kuna odnosno za 1,7 posto, dok su devizni iznosili 162,7 milijarde kuna, što je godišnji rast za 3,9 milijardi kuna ili 2,4 posto.

Depoziti stanovništvu, koji čine 83,7 posto ukupnih depozita, dosegli su 165,2 milijarde kuna, što je 1,1 posto odnosno 1,7 milijardi kuna više u odnosu na isti mjesec prošle godine. S druge strane, kažu u RBA, u odnosu na kraj svibnja ukupni depoziti stanovništvu su zabilježili pad za 0,1 posto odnosno za 100,2 milijuna kuna. Depoziti poduzeća na kraju lipnja iznosili su 23,5 milijardi kuna, što predstavlja godišnji rast od 5,5 posto, dok su u odnosu na kraj svibnja porasli za 3,2 posto.

Related Posts