Očekuje se rast potražnje za naftom početkom godine

Izvješće OPEC-a

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) poboljšala je procjenu svjetske potražnje za naftom na početku 2022. godine, procijenivši da će nova varijanta koronavirusa omikron tek blago utjecati na svijet koji se naučio živjeti s pandemijom.

OPEC je potražnju za naftom u prvom tromjesečju iduće godine procijenio na prosječnih 99,13 milijuna barela dnevno, podigavši prognozu iz studenog za 1,11 milijuna barela dnevno. “Oporavak koji se do sada očekivao u četvrtom tromjesečju 2021. dijelom je pomaknut na prvo tromjesečje 2022. godine, a njegov će tijek u drugoj polovini 2022. godine biti stabilniji”, navodi OPEC u redovnom mjesečnom izvješću.

Kartel je istodobno potvrdio prognozu prema kojoj bi svjetska potražnja za naftom u ovoj godini trebala porasti za 5,65 milijuna barela dnevno, nakon prošlogodišnjeg najvećeg pada otkada su počeli objavljivati podatke.

Potvrdili su i prognozu za cijelu 2022. godinu prema kojoj bi potražnja trebala porasti za dodatnih 4,15 milijuna barela dnevno i time premašiti razinu iz 2019.

OPEC i njegovi saveznici postupno povećavaju proizvodnju, koju su prošle godine smanjili najviše otkako su osnovani kako bi je prilagodili urušenoj potražnji u pandemiji.

Početkom mjeseca najavili su da će je u siječnju ponovo povećati za 400 tisuća barela dnevno, unatoč bojaznima koje je potaknula nova varijanta koronavirusa.

Izvješće je pokazalo i da su u studenom povećali proizvodnju za 290 tisuća barela dnevno, na 27,72 milijuna barela dnevno, zahvaljujući većoj opskrbi iz Saudijske Arabije i Iraka, dva najveća proizvođača u OPEC-u, i oporavka proizvodnje u Nigeriji.

You may also like