Očekuje se preklapanje bitaka za Mosul i Raku

Sjedinjene Države očekuju da će se ofenziva protiv Islamske države (IS) na njezino uporište u iračkome gradu Mosulu preklopiti s bitkom za Raqqu, rekao je američki ministar obrane u Parizu dajući naslutiti skorašnji početak ofenzive na taj grad koji je glavno uporište IS-a u Siriji.

Potpomognute zračnom kampanjom saveznika predvođenih SAD-om, iračke snage već devet dana napreduju prema Mosulu u ofenzivi kojom žele protjerati IS što se već nazire kao najveća vojna operacija u Iraku u zadnjih deset godina.

Sama kampanja mogla bi trajati tjednima ili čak mjesecima. “Da, bit će preklapanja i to je dio našeg plana i na to smo spremni”, rekao je američki ministar obrane na konferenciji za novinare u Parizu nakon sastanka 13 zemalja sudionica vojne koalicije protiv IS-a. Nije iznio pojedinosti, no njegova izjava daje naslutiti da bi uskoro mogla početi ofenziva na Raqqu, uporište IS-a u Siriji.

Francuski predsjednik Francois Hollande je na skupu ministara obrane upozorio da koalicija mora pomno pratiti kretanje IS-ovih boraca između jednog grada do drugog. “U tim kolonama stanovnika koji bježe iz Mosula skrivat će se teroristi i pokušati krenuti dalje, posebno prema Raqqi”, rekao je.

Hollande se zauzeo za jaču suradnju obavještajnih službi kako bi se takvi teroristi identificirali među izbjeglicama. Upozorio je da bi ofenziva na Mosul mogla donijeti terorističke napade Europi jer nakon pada IS-ovih uporišta IS-ovi borci potekli iz Europe mogli bi se vratiti u svoje zemlje. “Moramo vrlo budno pratiti povratak stranih boraca”, rekao je francuski predsjednik.

Sastanak je održan tek nekoliko tjedana prije prve godišnjice napada na Pariz 13. studenoga u kojima je IS ubio 130 osoba. Od 2014., džihadisti IS-a osvojili su dijelove Iraka i Sirije i na njima je vođa skupine Abu Bakr al-Baghdadi proglasio “kalifat” u lipnju 2014., no do početka listopada 2016. izgubio je više od četvrtine osvojenih teritorija.

You may also like

0 comments