Očekuje se povećanje proizvodnje struje iz fosila

Analiza IEA

Izvješće Međunarodne energetske agencije, čini se, ne daje razloga za zadovoljstvo investitorima u području obnogljivih izvora energije. Naime, IEA očekuje kako će potražnja za fosilnim gorivima u sljedećem razdoblju rasti jer se očekuje povećanje struje. U izvještaju se navodi kako globalna potražnja za električnom energijom raste brže nego li kapaciteti obnovljivih izvora.

Situacija je to koja će rezultirati naglim porastom uporabe ugljena, za oko pet posto ove i tri posto sljedeće godine, riskirajući da emisije ugljičnog dioksida iz elektroenergetskog sektora iduće godine skoče na na “rekordnu razinu”, kaže se u izvještaju.

Ovo znači kako bi upotreba ugljena mogla dosegnuti povijesno najvišu vrijednost, dok se kod proizvodnje na plin koja je pala za dva posto u 2020. godini, očekuje porast za jedan posto u 2021. godini i gotovo dva posto u 2022. godini.

Prema IEA-ovom izvještaju, globalna potražnja za električnom energijom trebala bi ove godine porasti za gotovo pet posto i četiri posto 2022. godine, pri čemu se očekuje da će većina porasta doći iz azijsko-pacifičke regije, prije svega iz Kine i Indije.

Sugeriraju kako će proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, uključujući vjetar, solarnu energiju i hidroenergiju iduće dvije godine snažno porasti – za osam posto u 2021. i više od šest posto u 2022. godini, ali da će to biti dovoljno tek za približno polovicu predviđenog globalnog rasta potražnje za električnom energijom.

Pritom bi proizvodnja električne energije na bazi fosilnih goriva trebala pokriti 45 posto dodatne potražnje 2021. i 40 posto 2022. godine, a ostatak će činiti nuklearna energija.

Kao rezultat, predviđa se da će se emisije ugljika iz elektroenergetskog sektora – koje su pale i 2019. i 2020. – povećati za 3,5 posto u 2021. i 2,5 posto u 2022. godini, dovodeći ih do najviših povijesnih razina.

Obnovljiva energija doista impresivno raste u mnogim dijelovima svijeta, ali još uvijek ne na mjestima koje bi svijet mogla dovesti do nula emisija CO2 do sredine stoljeća, navodi se u izvješću, te se predlaže ozbiljnije ulaganje u obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost.

You may also like

0 comments