Očekuje se povećanje broja spajanja i preuzimanja u naftnoj industriji

U svojoj najnovijoj studiji, A.T. Kearney, jedna od vodećih menadžment konzalting kuća, predviđa značajan porast spajanja i akvizicija u industriji nafte i plina za 2015. godinu, koji dolazi kao rezultat pada cijena nafte blizu 50 USD s visokih 115 USD koliko je iznosila krajem lipnja za sirovu naftu tipa Brent.
Intenzivan pritisak na cijene izazov je za novčane tokove te naftne tvrtke svih veličina moraju imati jasan odgovor na novonastalu situaciju – kako kratkoročan, tako i dugoročan. Očekuju se reakcije tvrtki u obliku spajanja i akvizicija kako bi preoblikovale konkurentno okružje u svoju korist. Richard Forrest, vodeći partner na globalnoj razini za energetsku praksu i ko-autor A.T. Kearney-eve studije o spajanjima i akvizicijama u industriji nafte i plina, kaže: “Strateški pristupi M&A aktivnostima ključni su za rješavanje intenzivnih pritisaka na troškove i novčane tokove s kojima se suočavaju igrači u industriji nafte i plina. Naša analiza i rasprava s vodećim izvršnim direktorima iz industrije otkrile su vjerojatan početak novog vala M&A aktivnosti duž cijelog vrijednosnog lanca u narednih 6 do 12 mjeseci”.
Forrest dodaje: “kako bi vremenski prozor za iskorištavanje mogućnosti mogao biti kraći nego što se očekuje te da će biti vođen očekivanim cijenama nafte. Tvrtke s jakim novčanim tokom i zdravim bilancama moći će iskoristiti pružene prilike dok će druge morati definirati strategije samo kako bi preživjele.” Alvin See, principal i ko-autor A.T. Kearney-eve studije o M&A aktivnostima u industriji nafte i plina, komentira: “Očekujemo da će vrijednosno najveći M&A sporazum kao i najveći udio M&A sporazuma biti u upstream segmentu, uz značajno povećanje vrijednosti u midstream segmentu kao i među davateljima naftnih usluga. Duž cijelog sektora tvrtke koje najbolje predviđaju i koje su najbolje pripremljene za iskoristiti brzo i promjenjivo tržište, bit će u puno boljoj poziciji od svojih konkurenata.” Marko Derča, potpredsjednik u A.T. Kearney-u i vodeći konzultanti za područje energetike u Jugoistočnoj Europi zaključuje: “Tvrtke dovoljno dalekovidne da iskoriste prednosti povlačenja prvih poteza mogu ostvariti značajne strateške dobitke u onome što će biti vrlo dinamično konkurentno okružje.”

Nadalje, Derča podsjeća kako je u nedavno objavljenoj studiji konzultantske kuće A.T. Kearney o energetskoj politici u državama jugoistočne Europe istaknuta visoka ovisnost tih država o uvozu sirove nafte i derivata jer između ostalog imaju ograničene zalihe sirove nafte. Naime, samo 20% domaće rafinirane nafte dolazi s naftnih polja unutar regije čineći ju uvelike ovisnom o uvozu sirove nafte. Zbog tog udjela države jugoistočne Europe su pod pritiskom vanjskih trendova koji diktiraju formiranje cijena nafte na domaćem tržištu. S druge strane rafinerije u regiji uglavnom su nedovoljno iskorištene i neučinkovite. Optimizacija portfelja i dalje će biti u središtu pažnje međunarodnih naftnih tvrtki. Prodaja downstream i ostale imovine koja nije vezana uz temeljnu djelatnost mogla bi se ubrzati kako bi omogućila financiranje ciljanih aktivnosti u upstream segmentu te zadovoljila potrebe novčanog toka tijekom 2015. godine. Mega sporazumi za ostvarivanje sinergije na temelju ekonomije opsega nisu isključeni, ali će biti ograničeni ako ih uopće bude. Studija utvrđuje kako će međunarodne naftne kompanije preferirati selektivne akvizicije kako bi se razvijale u svojim izabranim područjima. M&A aktivnosti nacionalnih naftnih tvrtki bit će usklađene s nacionalnim ciljevima njihovih domaćih vlada. Ti ciljevi često su pod snažnim utjecajem kratkoročnih domaćih potreba i vladinih ciljeva jednako kao i ekonomskih te poslovnih strategija.

A A A
Print_smallPdf_small_2Mail_smallSpellcheck_small

You may also like