Očekuje se oporavak tečaja Eura

Tečaj eura u ponedjeljak se u trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima stabilizirao prema dolaru, čemu su pripomogle izjave guvernera talijanske središnje banke Ignazija Viscoa koji je izrazio zabrinutost brzinom pada njegova tečaja nakon što je Europska središnja banka (ECB) počela kupovati državne obveznice.

Euro je tako prema dolaru ojačao gotovo 0,4 posto, na 1,0533 dolara. Dolar je istodobno ostao više-manje nepromijenjen prema jenu, na 121,31 jen. Visco, ujedno član ECB-ova upravnog vijeća, na tiskovnoj je konferenciji u subotu izjavio da je jedinstvena europska valuta oslabila više nego što se očekivalo od prošle godine kada je ECB prvi put dao naslutiti da će pokrenuti program kvantitativnog ublažavanja, odnosno tiskanja novca s ciljem jačanja gospodarstva i inflacije.

Nakon što su prošloga tjedna, prvog tjedna provedbe programa kupovina državnih obveznice, prinosi po kratkoročnim njemačkim obveznicama potonuli dublje u negativno područje, a euro oslabio daljnjih tri posto, postoji rizik da bi program mogao otići predaleko u odnosu na svoj cilj, kao i potaknuti prekomjerni rast cijena imovine, upozorio je nadalje Visco. U prvim satima ovotjedne trgovine na europskim tržištima euro je ojačao prema dolaru, a analitičari kažu da su dodatni poticaji jačanju američke valute malo vjerojatni prije završetka redovnog mjesečnog zasjedanja američke središnje banke Fed u srijedu. “Visco je jutros bio jedan od čimbenika koji su pomogli euru. Na tržištima će uglavnom biti prilično mirno uoči ovotjednog mjesečnog zasjedanja Feda. Postoji bojazan da bi guvernerka Feda Janet Yellen mogla izdvojiti dolar među važnim čimbenicima u vođenju monetarne politike, a to je čimbenik koji potiče ulagače na smanjenje pozicija u očekivanju sjednice”, kazao je Josh O′Byrne, valutni analitičar u londonskom Citiju.

Nakon što je tečaj dolara prošloga tjedna premašio razine koje su većinom očekivali tek krajem ove godine, najveće banke predviđaju da će dolar dodatno jačati i zasad su po tom pitanju jedinstvenog stajališta. Tečaj eura od prošlogodišnjeg je svibnja izgubio čak četvrtinu svoje vrijednosti u odnosu na dolar, podsjeća Reuters.

Valutno tržište već je mjesecima neuobičajeno aktivno, donosi analiza Admiral Marketsa. Nakon naglog jačanja švicarskog franka u siječnju, u fokusu se našao američki dolar koji je u posljednjih godinu dana u odnosu na euro ojačao za više od 20%. U trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,05410 i nalazi se na najnižoj razini u posljednjih 12 godina. Iako je ova promjena tečaja već sada jedna od najvećih otkako je euro uveden, čini se da trenutni trend još nije završen.

Za ovaj tjedan je najavljeno nekoliko važnih ekonomskih događaja koji bi mogli uzrokovati novi nagli pomak valutnih tečajeva. Najvažniji najavljeni događaj je sastanak guvernera američke centralne banke na kojem će biti analizirana trenutna situacija u američkom gospodarstvu te najavljeni planovi centralne banke za blisku budućnost. Zaključci sastanka bit će objavljeni u srijedu u 19:00 po našem vremenu pa su tada mogući i nagli pomaci tečaja dolara u odnosu na sve ostale valute. Većina investitora i analitičara očekuje da će Janet Yellen, čelnica američke centralne banke, potvrditi prethodne najave o početku podizanja kamatnih stopa na ljeto ili u ranu jesen. Takva izjava bi bila još jedna potvrda da je američko gospodarstvo u odličnom stanju te bi vjerojatno dovela do dodatnog jačanja američkog dolara u idućih nekoliko tjedana.

Dio analitičara se boji da bi ovako jak dolar mogao zabrinuti centralnu banku te da bi Yellen mogla upozoriti na negativne posljedice jačanja valute, što to bi moglo dovesti do privremenog slabljenja dolara od nekoliko posto. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je vjerojatnost direktnog spominjanja tečaja valute relativno mala. Osim američke centralne banke, u ovom tjednu sastanke će imati i centralne banke Švicarske i Japana, pa se veći pomaci od uobičajenih mogu očekivati i kod tečajeva švicarskog franka i japanskog jena. Velika promjena tečaja EUR/USD odrazila se i na dionička tržišta u Europi i SAD-u. Jak dolar će smanjiti američki izvoz, a povećati uvoz. Pritom će slab euro u eurozoni izazvati suprotan učinak, na temelju čega će europske kompanije vjerojatno povećati profitabilnost. Zbog toga je američki indeks SP500 od početka ožujka pao nešto više od 2% dok je njemački indeks DAX je porastao dodatnih 5,7% te ponovno iz dana u dan obara rekordno visoke vrijednosti.

Američki dolar u tijeku godine nastaviti će jačati te vrlo vjerojatno postati jači od eura, dok je za predviđanje kretanja u idućih nekoliko tjedana potrebno pričekati srijedu i informacije koje će objaviti američka centralna banka, a koje će najviše utjecati na kratkoročna kretanja na svim financijskim tržištima.