Home Ekonomija Očekuje se mirno trgovanje i stagnacija Crobexa

Očekuje se mirno trgovanje i stagnacija Crobexa

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuju mirno trgovanje i stagnacija Crobexa jer trenutno u ‘eteru’ nema značajnijih vijesti koje bi potaknule ulagače na akciju.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Crobex indeks oslabio je jučer 0,17 posto, na 1.876 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,39 posto, na 1.086 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,4 milijuna kuna, što je oko 3,3 milijuna manje nego dan ranije.[/vc_column][/vc_row] “Jučer smo na Zagrebačkoj burzi imali jedan od skromnijih dana, barem po pitanju ostvarenih trgovinskih prometa. Od 5,4 milijuna kuna dioničkog prometa, niti jedno listano izdanje nije prikupilo milijun kuna”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj Službe brokerskog poslovanja Splitske banke.

Najveći promet, 611 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Atlantic grupe, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena, na 940 kuna.

S prometom od 563 tisuće kuna slijedila je dionica AD Plastika, a cijena joj je porasla za 4 posto, na 182 kune.
Uz sličan promet, dionica HT-a poskupila je 0,30 posto, na 167 kuna.

Dionici Valamar Riviere cijena je, pak, pala za 1,17 posto, na 42,40 kuna, uz promet od oko 522 tisuće kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa imala je još povlaštena dionica Adris grupe, a cijena joj je snižena je 0,9 posto, na 446 kuna.

“I danas očekujemo nastavak stagnacije indeksa, a kako trenutno u ‘eteru’ nema značajnijih vijesti koje bi potaknule ulagače na akciju, ni po pitanju prometa ne prognoziramo bitnije pomake”, kaže Kalajžić.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks je izgubio 0,47 posto, dok je pariški CAC korigiran za 0,36, a frankfurtski DAX za 0,47 posto.

“Premda je jučer objavljen podatak da je stopa inflacije eurozone u skladu s predviđanjima, ipak to nije bilo dovoljno za pozitivan smjer dioničkih indeksa. Visoki tečaj eura i dalje je glavni uteg, zbog kojeg su prvenstveno europski izvoznici u podređenom položaju u odnosu na konkurenciju”, objašnjava Kalajžić.

A na Wall Street su burzovni indeksi jučer dosegnuli nove rekordne razine, pri čemu je Dow Jones skočio 1,25 posto, probivši se po prvi put u povijesti iznad razine od 26.000 bodova.

S&P 500 porastao je, pak, za 0,94 posto, na 2.802 boda, a Nasdaq indeks za 1,03 posto, na 7.298 bodova.

“Kao glavni okidač rasta, analitičari navode procjene investitora da su zarade kompanija porasle u prethodnom kvartalu i da će i dalje rasti, kao rezultat nedavnih poreznih rasterećenja u gospodarstvu”, zaključuje Kalajžić. (Agencije)

Related Posts