Očekuje se jačanje rasta njemačkog BDP-a

Rast njemačkog gospodarstva mogao bi ponovno blago ojačati u prva tri mjeseca ove godine, uz podršku snažne domaće potražnje, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka Bundesbank.

“U prvom ovogodišnjem kvartalu njemačko bi gospodarstvo moglo ojačati po nešto višoj stopi nego krajem prošle godine, pokretano ponajprije jačanjem zamaha u domaćem gospodarstvu”, navodi se u najnovijem mjesečnom izvješću Bundesbanka.

Prema preliminarnim podacima objavljenima prošloga tjedna, njemački je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem i četvrtom tromjesečju 2015. godine rastao po stopi od 0,3 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca. U prvom i drugom tromjesečju lani ostvario je rast od po 0,4 posto.

U zadnjem tromjesečju 2015. godine pozitivne impulse treba prije svega zahvaliti domaćoj potražnji, s tim da je državna potrošnja snažno porasla, ona privatnih kućanstava nešto skromnije, dok je slabiji izvoz imao prigušujući efekt, pokazali su podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

Bundesbank prognozira da će “jači zamah proizići iz osobne potrošnje” na početku ove godine, napominjući da bi, s obzirom na daljnji pad cijena nafte na prijelazu godine, dodatnu podršku gospodarstvu trebala pružiti kupovna moć njemačkih kućanstava. Očekuju također nastavak oporavka građevinskog sektora u kontekstu povoljnih uvjeta financiranja.

Za 2016. godinu u cjelini Bundesbank prognozira rast njemačkog gospodarstva za 1,8 posto, što je za nijansu viša stopa u usporedbi s u njemačkoj vladi projiciranih 1,7 posto. U prošloj godini njemačko je gospodarstvo poraslo za 1,7 posto. U Bundesbanku vjeruju da dodatna državna izdvajanja povezana s dolaskom više od milijun izbjeglica u prošloj godini neće ugroziti vladine ciljeve o uravnoteženju proračuna, navode u najnovijem mjesečnom pregledu.

You may also like