Očekuje se daljnji pad potražnje za naftom

RBA Istraživanja
Srijedu su obilježile objave konačnih podataka o kretanju inflacije u europodručju za svibanj.

Na mjesečnoj razini potvrđen je pad od 0,1% dok je na godišnjoj rast revidiran sa 0,3% na 0,1%. Izostavimo li cijene hrane i energije iz ukupnih potrošačkih cijena, na godišnjoj je razini zabilježen rast od 0,9%. U SAD-u su objavljeni podaci s tržišta nekretnina za svibanj pa je tako kod izdanih građevinskih dozvola zabilježen očekivani rast na mjesečnoj razini (14,4%) dok je kod započetnih gradnji stambenih objekata mjesečni rast iznosio 4,3%.

U srijedu je izdan mjesečni izvještaj OPEC-a u kojem se prognozira kako će se svjetska potražnja za sirovom naftom u drugoj polovici godine smanjiti. Međutim, dinamika smanjenja biti će slabija nego što je to bio slučaj u prvoj polovici godine a službene procjene OPEC-a su da će u nadolazećoj polovici godine potražnja pasti za 6,4 milijuna b/d u usporedbi sa 11,9 b/d u prvoj polovici. Cijena sirove nafte tipa WTI koja je referentna za američko tržište pala je tijekom jučerašnjeg dana za 1,09% na 37,96 dolara po barelu dok je cijena sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) narasla na 40,71 dolara po barelu (-0,61%).

Danas su na rasporedu objave ekonomskog biltena ESB-a, Philadelphia Fed indeksa za lipanj, Vodećeg indeksa za svibanj te tjednih podataka s tržišta rada u SAD-u.

You may also like

0 comments