Očekivanje uravnoteženja ponude i potražnje stabiliziralo cijenu nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon što su dan ranije ojačale tri posto uslijed očekivanja da će smanjenje proizvodnje OPEC-a uravnotežiti ponudu i potražnju na globalnom tržištu u uvjetima usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.
Na londonskom tržištu cijena barela porasla je u srijedu 19 centi u odnosu na dan ranije, na 60,83 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po neznatno višoj cijeni, od 52,21 dolara. “Čini se da naftno tržište pozorno prati agresivne proizvodne rezove u Saudijskoj Arabiji, kao i kineske agresivne fiskalne poticaje”, ocjenjuje Jonathan Barratt iz sydneyskog Probis Securitiesa.

Kineska središnja banka u srijedu je provela svoju dosad najveću dnevnu injekciju gotovog novca putem obrnutih repo operacija, ulivši u financijski sustav 83 milijarde dolara u nastojanjima da spriječi daljnje usporavanje tog najvećeg azijskog gospodarstva.

Početkom tjedna, naime, Kina je izvijestila o slabim trgovinskim rezultatima u prosincu – na godišnjoj su razini pali i uvoz i izvoz. To je izazvalo zabrinutost oko usporavanja ne samo kineskog nego i globalnog gospodarstva, a to je zasad glavni ograničavajući faktor za značajniji rast cijena nafte. Zasebno, OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 58,24 dolara, što znači da je pala 15 centi u odnosu na prethodni dan.

You may also like