Očekivanja od sastanka proizvođača podigla cijene nafte na 41 dolar

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema razini od 41 dolar, poduprte planom velikih proizvođača da se sljedećeg mjeseca sastanu kako bi razgovarali o poticanju tržišta. Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,84 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,59 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 62 centa višoj cijeni, od 39,08 dolara za barel. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,12 dolara.

Jučer su tržišta katapultirale konkretnije informacije o sastanku velikih proizvođača, na kojem bi se trebalo razgovarati o zamrzavanju proizvodnje. Tako će se proizvođači u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki izvan te skupine sastati 17. travnja u Dohi kako bi razmotrili plan zamrzavanja proizvodnje. Sastanak bi mogao rezultirati prvim globalnim sporazumom o opskrbi u 15 godina.

Saudijska Arabija, Katar, Venezuela i Rusija dogovorili su u veljači da će zamrznuti proizvodnju na razini prethodnog mjeseca kako bi smanjili višak u opskrbi, zbog kojeg su cijene od sredine 2014. godine potonule 70 posto. U srijedu je katarski ministar za energiju Mohammed Bin Saleh Al-Sada kazao da inicijativu podržava petnaestak proizvođača u OPEC-u i izvan tog udruženja, koji čine oko 73 posto globalne proizvodnje nafte.

Dobro raspoloženje na tržištima protegnulo se i na četvrtak. “Tržište za sada ima potporu, a dodatni poticaj pruža dolar”, tumači analitičar švicarskog Petromatrixa Olivier Jakob. “Bit će teško vratiti se na najniže ovogodišnje razine”, dodaje.

Dodatnu potporu cijenama pružio je slabiji dolar, nakon što su iz američke središnje banke prigušili očekivanja o podizanju ključnih kamatnih stopa prije lipnja. Slabiji dolar pojeftinjuje robu čije su cijene izražene u dolarima za imatelje ostalih valuta, potičući potražnju.

Ulagače je ohrabrio i neočekivano mali rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu koje su ipak dosegnule novu rekordnu razinu. OPEC je odvojeno objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 34,5 dolara, što znači da je porasla za 81 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.