Očekivani rast kamata srušio svjetske burze

Nafta na najvišoj razini od 2014. godine

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke rastu prinosi na državne obveznice. Najviše su jučer pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa su oštro pali i S&P indeks tog sektora, kao i Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica.

Taj je sektor vrlo osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, a kako se očekuje da će Fed već u ožujku povećati kamate, rastu prinosi na američke državne obveznice.

Na 2-godišnje su premašili 1 posto prvi put od veljače 2020., dok su na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli novu najvišu razinu u dvije godine.

Prošloga je tjedna objavljeno da je inflacija u SAD-u u lanjskom prosincu dosegnula 7 posto na godišnjoj razini, najviše u gotovo četiri desetljeća, a već tjednima iz Feda poručuju da će poduzeti sve što je potrebno da se inflacija ne ukorijeni.

To znači da uskoro počinje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je gotovo dvije godine Fed tiskao novac i držao kamate rekordno nisko kako bi potaknuo oporavak gospodarstva od koronakrize.

Fed je već u prosincu ubrzao ukidanje programa kupnje obveznica, a sada iz središnje banke poručuju da bi u ožujku mogli povećati ključne kamate.

Analitičari procjenjuju da bi tada kamate mogle biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Osim monetarne politike, u fokusu ulagača bit će idućih tjedana poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je počela sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća.

Jučer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo rezultati Goldman Sachsa, pa je cijena dionice te investicijske banke pala 7 posto, što je na niže povuklo cjelokupni financijski sektor.

Ipak, rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Dosad su izvješća objavile 33 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 70 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle oko 23 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica nastavile kliziti drugi dan zaredom jer se zbog visoke inflacije očekuje rast kamatnih stopa, no pad burzi ipak je manji nego dan prije. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje, a ostaje za vidjeti hoće li Crobex indeks porasti i 19. dan zaredom, s obzirom da su svjetske burze pod pritiskom zbog očekivanja da će kamatne stope uskoro porasti.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer će uskoro američki Fed povećati kamatne stope, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u sedam godina.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla treći dan zaredom.

Cijene nafte porasle četvrti dan zaredom Cijene su nafte, pak, porasle četvrti dan zaredom i dosegnule najviše razine od 2014. godine. To je, među ostalim, posljedica napetosti na Bliskom istoku nakon napada jemenskih Hutija na Ujedinjene Arapske Emirate, što bi moglo narušiti opskrbu iz te regije. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 1,20 posto, na 88,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,32 posto, na 86,55 dolara.

You may also like