Oceanski vjetar može proizvesti pet puta više energije?

Znanstvenici sa Carnegie instituta otkrili su da oceanski vjetar može proizvesti pet puta više energije od kopnenog vjetra.
Stoga bi vjetroparkovi nasred mora mogli proizvoditi više obnovljive energije od onih postavljenih na kopnu, a vrlo vjerojatno bi proizvodili sasvim dovoljnu količinu za opskrbu cijelog svijeta energijom, navodi se u studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences.

Iako trenutno na otvorenom moru ne postoji niti jedan vjetropark, rezultati studije upućuju na to da bi se isplatilo proučavanje ove tehnologije, čak i kad bi se radilo o različitoj produktivnosti parkova, ovisno o izmjeni godišnjih doba.

“U zimskom bi periodu vjetroparkovi na sjeveru Atlantskog okeana mogli proizvoditi dovoljnu količinu energije za potrebe svih stanovnika našeg planeta”, piše u članku objavljenom u PNAS-u.

“Tijekom ljeta takvi bi parkovi pak proizvodili samo onoliko električne energije da se pokriju potrebe europskih zemalja ili Sjedinjenih Američkih Država”, navodi se u članku.

Studija se temelji na informatičkim modelima kojima se produktivnost velikih vjetroparkova u Kanzasu uspoređuje s imaginarnim vjetroparkovima koji bi bili postavljeni nasred oceana.

U nekim područjima, posebno na sjevernom Atlantiku, vjetroparkovi mogli bi biti puno produktivniji od onih na kopnu, jer bi otpor zakrivljenih lopatica vjetroturbina vjetru bio veći nego kod onih na kopnu. “Divovski oceanski vjetroparkovi mogli bi velikim dijelom koristiti vjetar iz atmosfere, za razliku od onih na zemlji, koji su ograničeni vjetrom koji puše u nižim dijelovima”, rekla je koautorica istraživanja Anna Possner.

Podsjetila je da se u kalifornijskom Palm Springsu na jednoj poljani okreću krila 3.700 vjetroturbina koje proizvode električnu energiju za obližnji Las Vegas. One rade na pustinjski vjetar, a grad se nalazi usred pustinje Nevade. Ne treba zaboraviti ni da Belgija i Španjolska 30 posto ukupne proizvodnje električne energije dobivaju iz energije vjetra.

You may also like