Obustavom procesa referenduma Maduro je izveo državni udar

Parlament Venezuele, kojim dominira oproba, prihvatio je u nedjelju rezoluciju u kojoj se proglašava da je režim predsjednika Nicolasa Madura izveo “državni udar” obustavom procesa referenduma protiv šefa države.

Nacionalna skupština je proglasila da je narušen ustavni poredak, te da je režim Nicolasa Madura izvršio državni udar, koji će skupštinu navesti na djelovanje na međunarodnom planu i pokrene sva moguća sredstva pritiska, prema rezoluciji koju je usvojio parlament.

Državno izborno vijeće (NCE) je objavilo u četvrtak navečer da odgađa do daljnjega proces skupljanja potpisa za referendumski postupak protiv predsjednika. To je bila posljednja etapa za oporbu desnog centra, okupljenu oko Stola za demokratsko jedinstvo (MUD), koja je većinska u parlamentu, prije organiziranja tog referenduma protiv predsjednika.

MUD optužuje Madura da je odgovoran za gospodarski krah zemlje bogate naftom koju je pogodio pad cijene njezinog najvećeg bogatstva. Venezuelanci svakodnevno stoje u dugim redovima ispred sve praznijih dućanima, a prema procjeni MMF-a inflacija ove godine iznosi 475 posto, a za 2017. se predviđa 1660 posto uz jednu od najviših stopa kriminala na svijetu.

You may also like

0 comments