Obrtnički savez sa Bavarcima

Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Obrtnička komora za Muenchen i Gornju Bavarsku (HWK – Handwerkskammer für München und Oberbayern ) potpisale su u ponedjeljak memorandum o suradnji kojim se nastavlja 20-godišnje partnerstvo dviju komora u sljedećem razdoblju. Memorandum su na svečanoj sjednici Upravnog odbora HOK-a potpisali predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i predsjednik HWK Georg Schlagbauer.

Cilj memoranduma, kako je rekao Ranogajec, je jačanje odnosa dviju komora te čvršće povezivanje hrvatskih i bavarskih obrtnika. HOK i HWK će svoje djelovanje, kako je naveo, usmjeriti posebice na edukaciju, poboljšanje poslovnog okruženja za obrtništvo, intenzivniju razmjenu informacija, iskustava i dobre prakse, usavršavanje stručnih službi i obrtnika te međusobno sudjelovanje pri informiranju i savjetovanju obrtnika.

Ranogajec je naglasio važnost povezivanja hrvatskih i njemačkih obrtnika kako bi zajedno nastupali na trećim tržištima. Schlagbauer je kazao kako u HOK-u imaju jakog partnera s kojim mogu zajedno zastupati interese obrtništva.

U sljedećim godinama obrtništvo će biti suočeno s velikim izazovima, financijska i gospodarska kriza još nisu u potpunosti nadvladane, a veliki izazov predstavlja i rijeka izbjeglica koja dolazi u Europu, kazao je Schlagbauer. Integracija može uspjeti ako ti ljudi što prije dobiju posao i obrazovanje, a u tome veliku ulogu može imati upravo obrtništvo, istaknuo je. Schlagbauer je također naglasio važnost dualnog obrazovanja za obrtništvo, a veliku šansu za obrtnike vidi i u digitalizaciji i 3D printu. Tu se otvaraju novi poslovi za obrtništvo, kazao je napominjući kako komore trebaju senzibilizirati obrtnike za novi razvoj, informirati ih i biti im podrška.

Dvije komore, kako je rečeno, nastavit će suradnju u zastupanju interesa obrtništva, posebice u području strukovnog obrazovanja, savjetodavnih usluga, organizaciji nastupa obrtnika na sajmovima, kreiranju prijedloga zakona i podzakonskih propisa itd.

You may also like