Home TribinaAnalize Obnovljivi izvori energije u Adria regiji su vrlo dobar i unosan posao

Obnovljivi izvori energije u Adria regiji su vrlo dobar i unosan posao

by Energypress.net

Analiza Bloomberg Adrie

Razvoj obnovljivih izvora energije (OIE) u posljednjem desetljeću u Adria regiji pokazuje značajan porast. Prema najnovijim podacima, u 2023. godini kapaciteti solarnih elektrana dostigli su 2,3 gigavata, dok su kapaciteti vjetroelektrana iznosili 1,9 gigavata. To predstavlja impresivan porast od 687 odnosno 455 posto u usporedbi s kapacitetima prije deset godina.

Unatoč velikom napretku, potencijal obnovljivih izvora energije u Adria regiji još uvijek nije u potpunosti iskorišten. Međutim, tvrtke koje su se odvažile ulagati u OIE-ove pokazuju financijsku isplativost takvih projekata. To je rezultat državnih poticaja, jeftinijih investicija i atraktivnih povrata ulaganja.

Hrvatska se ističe kao regionalni lider po instaliranim vjetroelektranama, koje su u 2023. godini doprinijele s 17 posto ukupne proizvodnje električne energije. S druge strane, Slovenija ima najveći instalirani kapacitet solarnih elektrana, premašujući čak gigavat. Ipak, razvoj vjetroenergije u Sloveniji ograničen je zbog nepovoljnih regulatornih politika i otpora javnosti.

Slovenske tvrtke preusmjerile su svoja ulaganja u druge zemlje u regiji poput Hrvatske i BiH. Primjerice, tvrtka Petrol razvila je vjetroelektrane u Hrvatskoj, dok Interenergo širi svoje investicije ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH. Srbija, nakon tri godine stagnacije, pokazuje znakove napretka u sektoru vjetroelektrana, dok se u BiH gradi novi kapacitet vjetroelektrana.

Iako se solarna energija također razvija, najveći zamah ipak dolazi od vjetroelektrana. Sve više investitora prepoznaje potencijal obnovljivih izvora energije, potaknutih padom troškova izgradnje i konkurentnosti s fosilnim gorivima. Međutim, viši troškovi financiranja uzrokovani povećanjem kamatnih stopa mogli bi predstavljati izazov u budućnosti.

Ukupno gledano, napredak obnovljivih izvora energije u Adria regiji obećava, ali i dalje postoji prostor za daljnji razvoj i iskorištavanje punog potencijala OIE-ova.

Cijela analiza

Related Posts