Obnova saudijske proizvodnje spustila cijenu nafte

Oporavak tržišta
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila skoru obnovu proizvodnje, prepolovljene nakon napada pobunjenih Hutija na ključno naftno postrojenje.

Cijene su jučer naglo pale nakon što je novi saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman objavio da je opskrba zahvaljujući posezanju u rezerve vraćena na razinu na kojoj je bila prije napada Hutija. Po njegovim će riječima Saudijska Arabija u rujnu i listopadu u prosjeku proizvoditi 9,89 milijuna barela dnevno i obaveze prema kupcima u ovom mjesecu bit će ispunjene u cijelosti. Do kraja mjeseca proizvodni kapaciteti dosegnut će 11 milijuna barela dnevno, odnosno 12 milijuna do kraja studenog, i time će se vratiti na razinu na kojoj su bili prije napada.

Iz Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u međuvremenu su objavili da prema njihovim procjenama trenutno nema potrebe za posezanjem u rezerve zbog smanjene ponude nafte.

Geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i dalje su povišene nakon što je Saudijska Arabija priopćila da će objaviti dokaze koji povezuju Iran s napadima. SAD je već poručio kako smatra da iza napada stoji Iran koji pak opovrgava te tvrdnje. Odnosi između SAD-a i Irana pogoršavaju se otkako je američki predsjednik Donald Trump u prošloj godini povukao SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovno uveo sankcije na iranski izvoz nafte.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjuje opskrbu od početka godine za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi ograničila višak u opskrbi i poduprla cijene. Njihova nastojanja minira veća proizvodnja u SAD-u, potaknuta procvatom proizvodnje nafte iz škriljaca. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 67,89 dolara, što znači da je porasla 1,46 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je u srijedu svoje ministarstvo financija da “znatno poveća” sankcije Iranu nakon subotnjeg napada na saudijska naftna postrojenja za što je okrivio Iran koji takve optužbe odbacuje. “Upravo sam uputio ministra financija da znatno poveća sankcije Iranu”, napisao je Trump na Twitteru. Washington provodi kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran otkako se 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je u srijedu novog savjetnika za nacionalnu sigurnost koji će zamijeniti Johna Boltona, otpuštenog prošlog tjedna. Na to mjesto dolazi Robert C O’Brien, dosadašnji posebni izaslanik za talačke situacije State Departmenta. O’Brien je četvrti savjetnik za nacionalnu sigurnost Trumpa otkako je postao predsjednik 2017.

Ranije je služio u administracijama predsjednika Georgea Busha mlađeg i Baracka Obame. Za imenovanje nije potrebna suglasnost Kongresa. O’Brien je bojnik rezervnog sastava američke vojske. Bivši predsjednik Bush imenovao ga je 2005. predstavnikom u Općoj skupštini UN-a. Dok je bio u UN-u radio je s Boltonom koji je bio američki veleposlanik. Pod državnim tajnicama Condoleezzom Rice i Hillary Clinton, O’Brien je bio supredsjedatelj Javno-privatnog partnerstva za reformu pravosuđa u Afganistanu.

Na dužnost savjetnika dolazi nakon Boltona, HR McMaster i Michaela Flynna. rump je ranije u rujnu iznenada otpustio Boltona zbog neslaganja u odnosu prema Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu i Rusiji, pri čemu je Bolton zauzimao znatno oštriji stav od Trumpa.

Kineski tehnološki div Huawei pojačat će prisutnost na svjetskom tržištu računalnog hardvera, najavio je u srijedu visoki dužnosnik kineske kompanije koja se pokušava usmjeriti na druge poslove kako bi prebrodila razdoblje američkog pritiska na području telekomunikacija.

Njemačka je odlučila produljiti embargo na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci, rekao je u srijedu glasnogovornik vlade.

You may also like

0 comments