Obnova opskrbe spustila cijenu nafte

Splasnula strahovanja
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara zbog procjena trgovaca da će dobro opskrbljeno tržište bez većih problema prebroditi poremećaje u isporuci iz Libije.

Trgovci su danas zanemarili blokadu isporuke iz Libije zbog ‘više sile’ koja je objavljena nakon blokade naftovoda na istoku i zapadu zemlje i posljedičnog smanjenja proizvodnje.

Bude li izvoz obustavljen na dulje vrijeme, spremnici će biti napunjeni u roku nekoliko dana a proizvodnja će usporiti na 72 tisuće barela dnevno, kazao je glasnogovornik libijske državne naftne tvrtke NOC. Libija je u posljednje vrijeme proizvodila oko 1,2 milijuna barela nafte dnevno.

Eventualni poremećaji u opskrbi bit će nadoknađeni većom proizvodnjom na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), što bi moglo ograničiti njihov utjecaj na globalna tržišta nafte, kazao je čelnik udruženja japanske naftne industrije.

Analitičari ING-a također ističu da tržišta umiruju OPEC-ovi rezervni proizvodni kapaciteti, veći od tri milijuna barela dnevno. Zabrinutost je ublažila i procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi silazni trend aktivnosti u industriji i u trgovinskoj razmjeni uskoro mogao dotaknuti dno. MMF je jučer blago snizio procjenu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini, za 0,1 postotni bod, na 3,3 posto.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,11 dolara, što znači da je bila 53 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like