Home Ekonomija Obnova Jafrolinijine flote za spas hrvatske brodogradnje?

Obnova Jafrolinijine flote za spas hrvatske brodogradnje?

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Akcijski plan[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Iz Jadrolinije su se za N1 osvrnuli na komentar ministra gospodarstva, Darka Horvata, koji je, gostujući u Novom danu, rekao da u toj kompaniji postoji potreba za obnovom flote te da je opcija da njihove brodove grade hrvatska brodogradilišta.[/vc_column][/vc_row]

“Akcijski plan obnove flote Jadrolinije prvenstveno proizlazi iz starosti flote te potrebe da se ista zamijeni u skladu sa suvremenim standardima i zakonskom regulativom. Provedba plana preduvjet je za sposobnost urednog ispunjavanja koncesijskih ugovora kao i dobivanje novih. Time se postiže optimizacija troškova i dugoročna stabilnost poslovanja, te mogućnost ostvarenja većih prihoda kroz komercijalnu djelatnost.

U razdoblju do 2023. godine planirana je zamjena ukupno 11 brodova, a nakon toga u sljedećem periodu, planirana je gradnja istovjetnih brodova kako nastavak obnove flote. Navedeno podrazumijeva obnovu svih segmenata flote: ro-ro putničkih brodova, brzih putničkih brodova te klasičnih putničkih brodova.

Jadrolinija redovno surađuje s hrvatskim brodogradilištima u remontnom godišnjem razdoblju svih svojih brodova te možemo reći kako su oni naš glavni partner u održavanju flote od ukupno 51-og broda. Svakako, želja nam je kao državnoj firmi od strateškog značaja nastavak gradnje brodova u hrvatskim brodogradilištima. Međutim, prema trenutnim zakonskim okvirima, Jadrolinija je obveznik Zakona o javnoj nabavi i sukladno tome posluje po definiranim pravilima. Hrvatska brodogradilišta imaju znanje i iskustvo koje Jadroliniji treba te će, ukoliko Jadrolinija bude izuzeta iz sustava javne nabave, taj partnerski odnos svakako biti efikasniji na obostrano zadovoljstvo”, odgovorili su iz Jadrolinije za N1.

Uljanik d.d. u ponedjeljak je izvijestio da je naručitelj iz Kuvajta otkazao ugovor o gradnji broda za prijevoz žive stoke, ali da je spreman dogovoriti nove uvjete ponovnog ugovaranja i nastavka gradnje u Uljaniku.

“Dana 1. travnja 2019. godine u sjedištu Društva zaprimljena je obavijest o raskidu ugovora o gradnji broda sklopljenog između Uljanika d.d. i Livestock Transport & Trading CO., K.S.C. iz Kuvajta zbog nemogućnosti da se brod za prijevoz žive stoke od oko 28.000 četvornim metara površine torova, Uljanikova novogradnja 526, isporuči sukladno odredbama ugovora”, kaže se u priopćenju koje je pulsko brodogradilište objavilo putem Zagrebačke burze.

Related Posts