Home Geopolitika Obnova dijaloga, obiteljskih veza i crvenog telefona između dviju Koreja

Obnova dijaloga, obiteljskih veza i crvenog telefona između dviju Koreja

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Sudjelovanje sjevernokorejskih sportaša na ZOI u Južnoj Koreji spremnoj u tu svrhu privremeno ukinuti sankcije Pjongjangu, obnova dijaloga i susreta obitelji te ponovna uspostava crvenog vojnog telefona dogovoreni su u utorak na prvom sastanku dviju zemalja nakon dvogodišnje stanke. [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Seul i Pjongjang odlučili su od srijede ponovno uspostaviti vojni crveni telefon, rekao je zamjenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Chun Hae-sung.

“Naša ekipa odlučila je ponovno početi koristiti taj crveni vojni telefon od sutra (srijeda) u 8 sati ujutro”, rekao je i dodao da je već u funkciji crveni telefon na zapadnom dijelu granice.

Južna Koreja priopćila je u utorak da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija protiv Sjeverne Koreje kako bi se olakšao dolazak Sjevernokorejaca na Zimske olimpijske igre (ZOI) sljedeći mjesec u Pjongčangu.

[/vc_column][/vc_row]

Južna Koreja jednostrano je zabranila ulazak na svoj teritorij nekolicini sjevernokorejskih dužnosnika kao odgovor na nuklearne i balističke testove Pjongjanga.

Ako Seul mora poduzeti korake kako bi pomogao da Sjevernokorejci dođu na ZOI, razmotrit će ih zajedno s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda i drugim relevantnim zemljama, rekao je ministar vanjskih poslova Roh Kyu-deok na redovitom brifingu.

Sjeverna Koreja rekla je da će poslati izaslanstvo visokih dužnosnika, sportaša i navijača na Olimpijske igre u Pjongčangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače.

“Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportaše koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku skupinu, umjetničku trupu, skupinu posjetitelja, demonstracijsku taekwondo ekipu i skupinu novinara”, izjavio je po završetku prvog dijela pregovora dviju Koreja Hae-sung Chun.

Prvi sastanak delegacija dviju Koreja od 2015. godine održava se u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu.

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son-gwon Ri predložio da predstavnici medija budu nazočni razgovorima. U konačnici delegacije su dogovorile nastavak razgovora bez prisutnosti novinara.

Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo ZOI-ja u Pjongčangu.

Sjevernokorejsko izaslanstvo pješice je prešlo vojnu liniju razgraničenja i došlo u Kuću mira gdje se održavaju razgovori, samo nekoliko metra od mjesta na kojem je sjevernokrejski prebjeg prelazio granicu pod kišom sjevernokorejskih metaka prije dva mjeseca.

Seul je pozvao na obnovu sastanka razdvojenih korejskih obitelji te na pregovore između Crvenog križa dviju zemalja kao i na vojne razgovore kojih je svrha izbjeći “slučajne sukobe”.

“Došli smo ovamo s mišlju da našoj braći, koja polažu velike nade u ovaj dijalog, darujemo neprocjenjive rezultate kao novogodišnji dar”, rekao je Son-gwon Ri te dodao: “Kaže se da putovanje u dvoje traje dulje nego ako čovjek putuje sam”.

Ozračje se činilo opuštenije nego što je to uobičajeno i južnokorejski predstavnik je zatim dodao “Narod žarko želi vidjeti da Sjever i Jug koračaju prema miru i pomirbi”.

Susreti razdvojenih obitelji trebali bi se održati u veljači na blagdan lunarne Nove godine, rekao je Chung Hae-sung.
Stanje na Korejskom otoku pogoršalo se u protekle dvije godine u koje je Sjeverna Koreja izvela tri nova nuklearna pokusa i više testiranja raketa.

Seul se trudi ZOI, koji će se održati 80 kilometara od demilitarizirane zone, predstaviti kao “Olimpijadu mira, no da bi u tome doista uspio bitno je sjevernog susjeda”.

Južnokorejska strana predložila je nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

“Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dviju država i suradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluotoku”, rekao je doministar Hae-sung Chun.

Razgovori su slijedili pošto je za Novu godinu ruku pružio sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, a prošli tjedan je uspostavljen crveni telefon između dviju Koreja nakon dvije godine šutnje.

Treba još odlučiti hoće li olimpijski predstavnici dviju zemalja zajedno ući na svečanost otvaranja i zatvaranja igara kao što su to učinili u Sydneyu 2000. godine, u Ateni 2004. i na ZOI u Torinu 2006. (Agencije)

Related Posts