Objavljen indeks blagostanja, Hrvatska 53.

Norveška je sedmi put na vrhu popisa zemalja po indeksu blagostanja, a Hrvatska je ove godine zauzela 53. mjesto, objavio je britanski institut Legatum koji od 2009. sastavlja globalni indeks blagostanja.

Legatum rangira 142 zemlje na osnovi osam kriterija, a to su: ekonomija, poduzetništvo i poslovne prilike, upravljanje, obrazovanje, zdravlje, sigurnost, osobna sloboda i društveni kapital. Na drugom mjestu je treću godinu zaredom Švicarska, a treća je Danska koja je skočila za jedno mjesto u usporedbi s prošlom godinom. Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu pala za tri mjesta. Najbolje je plasirana u području zdravlja, gdje se nalazi na 39. mjestu, a najgore u području društvenog kapitala gdje je 120. U području gospodarstva je 64., a poduzetništva i poslovnih prilika 51.

Kategorija društvenog kapitala među ostalim uključuje doniranje novca u dobrotvorne svrhe, pomaganje strancima i volontiranje. Od susjednih država, Slovenija je zauzela 25. mjesto, Italija 37., Mađarska 45., Crna Gora je na 60. mjestu, Srbija 73., a BiH 86. Prema institutu Legatum, u prvih deset država po Indeksu blagostanja su nakon Norveške, Švicarske i Danske redom Novi Zeland, Švedska, Kanada, Australija, Nizozemska, Finska i Irska. Na dnu su Haiti, Afganistan i Srednjoafrička Republika.

You may also like