Home Energetika Obilna ponuda potisnula pregovore o smanjenju proizvodnje, pala cijena nafte

Obilna ponuda potisnula pregovore o smanjenju proizvodnje, pala cijena nafte

by Agencije

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 34 dolara budući da su obilna ponuda i slabiji rast svjetskog gospodarstva potisnuli u drugi plan pregovore vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela poslijepodne kliznula 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 33,93 dolara. Na američkom tržištu smanjena je 62 centa, kliznuvši na 31,10 dolara.

U ovom su tjednu cijene crpile potporu iz pregovora vodećih proizvođača o upravljanju proizvodnjom s obzirom na prekomjernu opskrbu svjetskih tržišta. Tako Venezuela nastoji pridobiti potporu za koordinirane mjere smanjenja proizvodnje pa bi se ministar za naftu Eulogio Del Pino u nedjelju u Rijadu trebao sastati sa saudijskim kolegom Alijem al-Naimijem, nakon što se ovog tjedna sastao s katarskim i omanskim ministrom.

Odvojeni podaci o proizvodnji pokazuju pak tek ograničen utjecaj niskih cijena, pa je na globalnoj razini proizvodnja dosada smanjena za samo 100 tisuća barela, odnosno manje od 0,1 posto, pokazuju podaci Wood Mackenzieja. Ujedno su male šanse da će tempo smanjenja ubrzati kao što neki očekuju budući da mnogi proizvođači i dalje nastoje izdržati dok cijene konačno ne porastu, upozoravaju. “Višak i dalje pritišće cijene u ugovorima s kraćim rokovima isporuke dok je one u ugovorima s duljim rokovima isporuke – bar na londonskom tržištu – pritisnuo slabiji dolar”, tumači Bjarne Scheldrop iz SEB-a.

Slabi dolar podupire cijene jer jača kupovinu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju. Cijene nafte iznimno su nestabilne od početka godine a ovog su tjedna oscilacije dodatno pojačane zbog slabljenja dolara. Danas je prevladala zabrinutost zbog obilne proizvodnje, iskazana u opetovanom snažnom skoku američkih zaliha, i usporavanje svjetskog gospodarstva. Ulagače je danas razočarao podatak o naglom usporavanju zapošljavanja u SAD-u u siječnju.

Tako su zalihe sirove nafte u SAD-u poskočile u prošlom tjednu za čak 7,8 milijuna barela. Danas je pak Washington objavio da je u siječnju u SAD-u neto otvorena 151 tisuća novih radnih mjesta, u odnosu na 262 tisuće otvorene u prethodnom mjesecu. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 29,90 dolara, što znači da je porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts