Obilježena dvadeseta obljetnica smrti Rabina

Nekoliko tisuća Izraelaca okupilo se u subotu u Tel Avivu kako bi obilježili 20. godišnjicu ubojstva tadašnjeg premijera Yitzhaka Rabina, kojeg je smaknuo ekstremist, protivnik njegove bliskoistočne mirovne politike.

Sudionici skupa su nosili transparente s porukama – ” Nema sigurnosti bez političkog rješenja” i “Sjećamo se ubojstva. Borimo se za demokraciju”. Bivši američki predsjednik Bill Clinton bi trebao održati govor sudionicima skupa, a predsjednik Barack Obama će se video porukom obratiti 60.000 ljudi, koliko ih organizatori očekuju. Petog studenoga 1995. Rabin je ubijen vatrenim oružjem na mjestu današnjeg skupa. Ubio ga je Yigal Amir, radikalni židov koji se protivio Rabinovim mirovnim nastojanjima s Palestincima.

Subotnji skup čuvaju jake snage sigurnosti jer se događa u trenucima najgoreg vala uličnog nasilja u posljednjih nekoliko godina. Ranije u subotu izraelska policija ubila je 18-godišnjeg Palestinca na graničnom prijelazu iz Zapadne Obale u Izrael, objavila je policija. Policajci su mislili da se Palestinac sprema na napad nožem i kad nije poslušao poziv da stane, otvorili su vatru, rekla je glasnogovornica Luba Samri i dodala da je o tom slučaju pokrenuta istraga.

You may also like