Obilježena 74. obljetnica btke za Pearl Harbour

Američki vojni veterani koji su preživjeli iznenadni japanski napad na Pearl Harbour obilježili su u ponedjeljak 74. godišnjicu tog napada koji je uveo SAD u Drugi svjetski rat. Preživjeli, koji su nosili havajski vijenac oko vrata, s dlanom na srcu slušali su trubača kako svira taktove poznate počasne američke vojne melodije, “Taps”.

U japanskom zrakoplovnom i pomorskom napadu 7. prosinca 1941. poginulo je 2.390 američkih vojnika. Sjedinjene Države objavile su rat Japanu sljedeći dan. Gotovo polovica onih koji su poginuli u Pearl Harboru bili su mornari na američkom bojnom brodu USS Arizona, koji su japanske snage potopile u napadu.

Dužnosnici američke mornarice rekli su da je dvadesetak vojnika koji su bili na havajskom otoku Oahu ujutro na dan napada bilo u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da prisustvuju obilježavanju obljetnice u ponedjeljak. Tijekom godina sve je manji broj preživjelih koji mogu prisustvovati komemoraciji.

Podsjetimo, japanski zračni napad na Pearl Harbor (američka luka na havajskome otoku Oahu) gdje se na sidrištu nalazio veći dio ukupne američke pacifičke flote počeo je 7. prosinca 1941. u 7,50 h. Taj napad smatra se povodom za ulazak Sjedinjenih Američkih država, koje su do tada u sukobu bile neutralne, u Drugi svjetski rat. Ovaj iznenadni napad koji je uslijedio bez prethodne objave rata, uništio je veliki dio američke borbene flote što je Japancima omogućilo višemjesečnu potpunu prevlast na Pacifiku. Tako je, kao dio Drugoga svjetskoga rata, počeo rat na Pacifiku. Istovremeno s ovim napadom, Japanci su otpočeli ofanzivu protiv britanskih i nizozemskih kolonija u Jugoistočnoj Aziji, čime se Drugi svjetski rat doista pretvorio u rat globalnih razmjera. Pored toga, napad na Pearl Harbor često se smatra i prvom pomorskom bitkom u kojoj su nosači aviona zamijenili bojne brodove kao dominirajući element bitke.