Obilježen je europski dan žrtava totalitarizma

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je, na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, zapalio svijeće na gradskom groblju Mirogoj istaknuvši da je nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje te dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum demokratskog identiteta Hrvatske.
“Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje te dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum je demokratskog identiteta Hrvatske. Adekvatno suočavanje s prošlošću, koje uključuje pijetet i satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima, otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, nužno je za usredotočeno sučeljavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti”, rekao je Plenković koji je na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na Mirogoju bio u pratnji potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić, potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i ministra branitelja Tome Medveda.

Kao dio politike njegovanja kulture povijesnog sjećanja, predsjednik Vlade Plenković odao je počast žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća. Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009.

Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj. Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se nažalost i danas.

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, ministar pravosuđa Bošnjaković sudjeluje na memorijalnoj konferenciji žrtvama totalitarnih sustava u Tallinnu u Estoniji, a izaslanici predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora položit će vijence i u Macelju i na Golom Otoku.

You may also like