Obersnel: Izvukli smo državu iz gliba

Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel poručio je u srijedu IDS-u da i dalje sa simpatijama gleda na nastojanja te stranke glede decentralizacije, ali neka u IDS-u pripaze na ponašanje svojih koalicijskih partnera PGS-a i Liste za Rijeku, koji su, kazao je, u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji kao svoje koalicijske partnere, kad god su mogli, odabirali HDZ.

„Imao sam potrebu poslati upozorenje jer su oni na ovim područjima kao svoje političke partnere, kad god su mogli, u 8. jedinici, u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, odabrali HDZ “, izjavio je Obersnel na predstavljanju liste koalicije Hrvatska raste u 8. izbornoj jedinici. Dodao je kako su PGS i Lista za Rijeku u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji vrlo često pokazali sklonost koaliranja s HDZ-om. U Gradskom vijeću u pravilu su glasali s HDZ-om i potpisivali incijative HDZ-a, a na izborima za mjesne odbore, gdje god je to moguće, koalirali su s HDZ-om, kako bi imali većinu u odnosu na SDP, HNS, HSU i ostale, upozorio je IDS-ovce riječki gradonačelnik.

Obersnel je također rekao da je jasnu poruku o pristupu decentralizaciji poslao i aktualnoj Milanovićevoj Vladi te da u tom kontekstu vidi IDS kao ozbiljnog političkog partnera i nakon parlamentarnih izbora, bez obzira što SDP i IDS ne idu zajedno na izbore u 8. izbornoj jedinici. Naglasio je da su on osobno, kao gradonačelnik Rijeke, i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, bez obzira što pripadaju velikoj nacionalnoj stranci, SDP-u, uvijek bili zagovornici decentralizacije Hrvatske. Obersnel je ustvrdio da nacionalne stranke nekad možda nemaju dovoljno senzibiliteta za ono što ih muči na lokalnoj i regionalnoj razini, ali da sastav lista koalicije Hrvatska raste u 7. i 8. izbornoj jedinici jamči da će se zalagati za nastavak procesa decentralizacije Hrvatske. Ocijenio je da je riječ o ljudima koji imaju svoje profesije, iskusnim i poštenima i da ne sumnja u pobjedu koalicije u 8. jedinici.

Listu koalicije Hrvatska raste u 8. izbornoj jedinici predstavio je koordinator i prvi na toj listi, Željko Jovanović. Kazao je da će građani na parlamentarnim izborima odlučivati kojim će smjerom Hrvatska ići sljedeće četiri godine.  Ustvrdio je da je aktualna vladajuća koalicija izvukla državu iz nasljeđene krize, kaosa i i nerada, i da sada Hrvatska sada raste, otvaraju se nova radna mjesta, manja je nezaposlenost, nastavljaju se ulaganja…

Jovanović je naglasio da će hrvatski građani na parlamentarnim izborima “moći birati između dva profila politike – liberalne, socijaldemokratske, otvorene i svjetski orjentirane politike, te politike koja nije samo konzervativna, nego je nacionalistički-konzervativna, i žicama u glavi i izvan nje, zarobljena.“ Na listi SDP-ove koalicije Hrvatska raste, koju je Jovanović nazvao „bez konkurencije i najboljom ne samo u 8. jedinici nego i šire“, je osam kandidata iz Primorsko-goranske te šest iz Istarske županije, po sedam je žena i muškaraca. Ukupno je na listi 10 članova SDP-a, po jedan HSU-a i HNS-a te dvoje iz Hrvatskih laburista.

Jovanović očekuje da lijeva opcija u kojoj je SDP stožerna stranka, u 8. izbornoj jedinici osvoji 11 mandata. Jovanović i predsjednik Autonomne regionalne stranke Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, otoka i Rijeke, Ivo Jelušić, danas su potpisali međustranački sporazum o programskoj suradnji na parlamentarnim izborima. Na konferenciji je najavljen za četvrtak u Rijeci skup kojim će započeti koalicijska izborna kampanja.

You may also like