Obećao smanjiti nepotrebnu birokraciju, govorio i o energetici

Američki predsjednik, Donald Trump, održao je govor na Svjetskom ekonomskom forumu, u Davosu. Trump je na samom početku kazao da mu je ‘privilegij biti ovdje u Davosu’.

Trumpov govor je posljednje obraćanje nekog lidera na Svjetskom ekonomskom forumu. Očekuje se da će govoriti o svojoj viziji svijeta, u kojoj je Amerika prva, što mu je bio i slogan u predsjedničkoj kampanji.

‘Privilegij je biti na ovom forumu, kako bismo razgovarali o sigurnosti i miru. Želim potvrditi partnerstvo Amerike u izgradnji boljeg svijeta’, kazao je na početku Trump.

”Ja vjerujem u Ameriku, kao predsjedniku SAD-a Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, ali to da je Amerika na prvom svijetu ne znači da je sama. Ako raste SAD raste i ostatak svijeta”, rekao je.

U zadnjih godinu dana stvorili smo promjene u Americi i radimo na tome da ostvarimo američki san brojnih ljudi, za njih i njihovu djecu. SAD nakon dugo vremena opet ostvaruje gospodarski procvat. Vratilo se povjerenje u američku proizvodnju i gospodarstva i od mog izbora otvorili smo 2,4 milijuna novih radnih mjesta i taj broj se neprestano povećava. Vlada optimizam među malim poduzetnicima, nezaposlenost je u najmanjoj razini u gotovo pola stoljeća. Smanjila se i nezaposlenost među Hispanoamerikancima i drugim našim etničkim skupinama.

Danas sam ovdje kako bih poslao jednostavnu poruku da nikad nije bilo bolje vrijeme da investirate u SAD. Amerika je otvorena za biznis i poslovanje. Američka ekonomija je najveća na svijetu i upravo smo uveli najvažniju poreznu reformu u američkoj povijesti, smanjili smo poreze za srednju klasu i male poduzetnike, kako bismo omogućili prosječnim Amerikancima da žive. Milijuni su dobili porezne olakšice, što povećava prihod prosječnog američkog domaćinstva.

Najveća svjetska tvrtka Apple će vratiti veliku količinu novca natrag u SAD. 350 milijardi dolara tijekom sljedećih 5 godina. Sad je pravo vrijeme da svoje investicije vratite u SAD. To je zato što smo proveli najveću regulativnu reformu u povijesti. SAD, kao i druge zemlje, suočna je s neizabranim zastupnicima i da ih nitko nije pitao, da nisu imali odgovornost. Ja obećavam da ću ukinuti svu nepotrebnu regulativu.

Amerika je mjesto gdje treba poslovati i pozivam vas da dođete u Ameriku, gdje možete graditi. Ja, kao predsjednik Amerike, uvijek stavljam Ameriku na prvo mjesto, baš kao što bi lideri drugih zemalja trebali svoju zemlju staviti na prvo mjesto, ali to ne znači da je Amerika sama. Ako raste SAD, raste i ostatak svijeta. Američki prosperitet otvorio je brojna radna mjesta diljem svijeta.

Ne možemo imati slobodnu trgovinu, ako neke države iskorištavaju sustav nauštrb drugih. Ta trgovina mora biti poštena i recipročna, jer nepoštena trgovina potkopava sve nas. SAD neće više žmiriti na predatorska ponašanja. Isto tako, pozivamo sve lidere da štite interese svojih zemalja.

SAD je spremna pregovarati multilateralne i bilateralne ugovore s drugim zemljama. Imamo već neke sporazume s nekim zemljama. Bitno je da se vodimo time da donesemo sporazume, koji će biti na dobrobit svih.

Nijedna zemlja ne smije biti talac jednog pružatelja energetskih usluga. Reformiramo birokraciju, kako bi bila odgovorna i činimo sve kako bi se naši zakoni provodili na pošten način. Imamo najbolje fakultete i sveučilišta na svijetu. Imamo najbolje radnike.

Drago mi je što mogu izvijestiti da je koalicija za borbu protiv ISIL-a oslobodila velik dio područja pod vlašću Islamske države. Čeka nas još posla, još borbe, ali predani smo tome da Afganistan ne postane utočište za teroriste koji žele činiti masovna ubojstva.

Zahvaljujem svima vama koji ste nam pomogli u ovome. Amerika je jedna od najrazvijenijih gospodarstava, ali naš imigracijski sustav zapeo je u prošlosti.  Samo ako reagiramo na glasove zaboravljenih, možemo računati na svijetlu budućnost.

Svatko od vas ima moć promijeniti živote i odrediti sudbinu svojih država. A s time dolazi i velika odgovornost. Danas vas sve pozivam da se pridružite u izgradnji zajedničke budućnosti. Najvažnije, zahvaljujem svim muškarcima i ženama koji čine ovaj svijet boljim za sve nas. Pošaljimo zajedno poruku zahvalnosti iljubavi svima njima, jer oni doista omogućavaju da naše zemlje budu velike. Hvala vam najljepša i Bog vas blagoslovio”, rekao je Trump na summitu u Davosu.

You may also like

0 comments