Obamin dogovor dovodi australsko-američke odnose na nisku razinu

SYDNEY, Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je nazvao “glupim” dogovor s Australijom o prihvatu izbjeglica nakon telefonskog razgovora s australskim premijerom, za kojeg Washington Post tvrdi da se odvio u oštrom tonu, što prijeti stvaranjem razdora između te dvije savezničke države. 

Washington Post je objavio kako je Trump dogovor o preseljenju izbjeglica prozvao “najgorim dogovorom ikada”, te da je optužio Australiju za pokušaj izvoza “budućih bostonskih bombaša”.

Trump se razljutio kada ga je australski premijer Malcolm Turnbull tijekom subotnjeg razgovora pozvao da poštuje dogovor kojim bi Sjedinjene Države trebale prihvatiti 1250 izbjeglica iz australskih izbjegličkih centara, piše New York Times. Australija bi zauzvrat trebala prihvatiti izbjeglice iz El Salvadora, Guatemale i Hondurasa.

Taj je dogovor u suprotnosti s Trumpovom prošlotjednom uredbom kojom je suspendirao američki izbjeglički program i zabranio ulaz u državu putnicima iz sedam zemalja s muslimanskom većinom.

“Možete li vjerovati? Obamina administracija pristala je primiti tisuće ilegalnih migranata iz Australije. Zašto? Istražit ću ovaj glup dogovor!”, napisao je Trump na svom Twitter profilu u četvrtak.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer i američko veleposlanstvo u Australiji tvrde kako će Trump poštovati taj dogovor, a to je ponovio i australski premijer u nekoliko nastupa u medijima.

Telefonski razgovor dvojice čelnika trebao je trajati sat vremena, no američki predsjednik ga je prekinuo nakon 25 minuta kad je Turnbull pokušao razgovarati o temama poput Sirije, prenosi Washington Post.

Australski premijer je novinarima rekao kako razgovor s Trumpom bio iskren i otvoren, no nije otkrio više detalja.

“Zauzimam se za Australiju. Moj je posao braniti australske interese”, rekao je u Melbourneu, odbivši potvrditi da mu je američki predsjednik, koji je već razgovarao s više svjetskih čelnika, poručio da je “to najgori razgovor dosad”.

Politički analitičari tvrde da je ovakav sukob između dviju država bez presedana i nadmašuje čak i odnos pun poteškoća između bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona i tadašnjeg australskog premijera Gougha Whitlama koji je povukao australsku vojsku iz Vijetnamskog rata.

Razvije li se sukob između Washingtona i Canberre, moglo bi doći do ozbiljnih posljedica za sporazume dviju država.  Australija i SAD su među pet država koje čine skupinu Pet očiju, vodeću svjetsku obavještajnu mrežu.

SAD ove godine planira na tropski sjever Australije poslati dodatne vojne zrakoplove kao podršku američkim marincima koji jačaju svoju prisutnost na spornom Južnom kineskom moru.

Također, Australija je jedna od deset američkih saveznica koja kupuje njihove ratne zrakoplove Lockheed Martin F-35.

(Agencije)

You may also like