Obama upozorio Rusiju da ne podupire Asada

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je pred Općom skupštinom UN-a rekao da države moraju poštivati međunarodni poredak i upozorio Rusiju da ne podupire sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Obama je upozorio da 70 godina nakon potpisivanja UN-ove povelje, neki prigovaraju da postojanje te institucije više nije opravdano i da bi se narodi trebali vratiti starim načinima djelovanja.

U skladu s takvim razmišljanjem vidimo da se neke velike sile ponašaju na način koji je suprotan međunarodnom pravu, smatra Obama. “Po toj logici, svi bismo trebali poduprijeti tiranine poput Bašara al Asada koji na nedužnu djecu bacaju bombe napravljene od bačava, jer je alternativa sigurno gora”, rekao je.

Američki predsjednik do kraja dana bi trebao razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Očekuje se da izvrši pritisak na ruskoga čelnika zbog jačanja ruske vojne nazočnosti u Siriji kojoj je cilj poduprijeti Asadov režim i zbog umješanosti u ukrajinski sukob.

Sjedinjene Države spremne su na suradnju s bilo kojom nacijom, uključujući Rusiju i Iran, da bi se riješio sirijski sukob, no jedino ako te zemlje priznaju da se u Damasku mora ostvariti politička tranzicija. “Moramo priznati da nakon tolikih pokolja i krvoprolića nema povratka na staro predratno stanje”, kazao je američki predsjednik.

U govoru je spomenuo Ukrajinu te osudio rusku agresiju na tu zemlju, rekavši da svijet ne može samo stajati po strani dok Rusija krši suverenost Ukrajine. Istaknuo je da Amerika ne želi “povratak u vrijeme Hladnoga rata”, već želi da Rusija krizu riješi diplomatskim putem. “Svjesni smo toga da između Rusije i Ukrajine postoji kompleksna povijest, no ne možemo samo stajati po strani dok se suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje flagrantno krše. Ako se takvo nešto događa bez ikakvih posljedica u Ukrajini, može se dogoditi u bilo kojoj državi u svijetu”, rekao je američki predsjednik.

Turska ne želi na svojem teritoriju otvoriti centre za prihvat i registraciju migranata kako traži Europska unija, rekao je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu. “Kazali smo Europljanima da u Turskoj neće biti prihvatnih centara”, rekao je Davutoglu u razgovoru za dnevni list Hurriyet na margini Opće skupštine UN-a u New Yorku. Uspostava takvih centara “neprihvatljiva” je i “nehumana”, rekao je. Čelnici EU-a dogovorili su na izvanrednom summitu u srijedu da će pojačati zaštitu svojih vanjskih granica zbog velikog priljeva migranata, a kao ključnu mjeru predvidjeli su uspostavu centara za prihvat i registraciju migranata u Italiji i Grčkoj, tzv. “hot spotove”.

Obećali su također milijardu eura dodatne pomoći UNHCR-u i Svjetskom programu za hranu (WFP) kako bi pomogli zemljama u sirijskom okruženju. Davutoglu je u ponedjeljak odbacio mogućnost da njegova zemlja koristi tu pomoć. “Ne želimo je prihvatiti”, bio je odlučan. Turski premijer ponovno se zauzeo za uspostavu “sigurne zone” duž tursko-sirijske granice kako bi se sirijske izbjeglice moglo smjestiti na njihovu vlastitom teritoriju, što Zapad ne želi. “Ako se sektor od Azaza do Jarablusa očisti (od boraca Islamske države), možemo podignuti tri grada koji bi mogli primiti po 100.000 ljudi”, rekao je. “Vi (Europljani) mogli biste snositi troškove za to, a mi bismo ih mogli sagraditi”, dodao je.

Turska je službeno primila 2,2 milijuna Sirijaca od početka građanskog rata u toj zemlji i na to potrošila 6,6 milijarda eura. Davutoglu je također kazao da će Turska s Njemačkom uspostaviti “radnu skupinu” radi rješavanja migracijske krize. “Prvo ćemo uspostaviti bilateralni mehanizam koji će moći biti proširen na Grčku bude li potrebno”, rekao je.

You may also like