Obama šalje još 250 vojnika u Siriju

Predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak je objavio da je odobrio slanje dodatnih 250 vojnika u Siriju kao pomoć lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države. “Oni neće voditi borbu na terenu nego će pomagati lokalnim snagama u potiskivanju Islamske države”, rekao je Obama u Hanoveru za posjeta Njemačkoj.

Obama je izjavio da je “za okončanje patnji u Siriji” potrebna i politička inicijativa za mir. Također je pozvao saveznike SAD-a da daju doprinos slanjem više stručnjaka za vojnu obuku i pojačaju gospodarsku potporu Siriji i Iraku.

Pentagon je rekao da će ti vojnici djelovati kao savjetnici boraca sirijske oporbe, uspostavljati veze s tim snagama i osigurati bolje obavještajne podatke o onome što se događa na terenu. Glasnogovornik Pentagona Peter Cook nije, međutim, želio reći gdje će biti baza tih vojnika.

State Department je ustvrdio da slanje novih vojnika nije u suprotnosti s tvrdnjama Obame i drugih dužnosnika SAD-a da neće slati vojnike na teren u Siriju. Glasnogovornik John Kirby je naglasio da je poruka uvijek bila da SAD neće slati veće konvencionalne snage koje bi vodile borbene operacije.

Kontingent od oko 50 pripadnika specijalnih snaga vojske SAD-a krajem prošle godine poslan je u Siriju kako bi pomogao kurdskim sngama u njihovoj kopnenoj ofenzivi protiv Islamske države na sjeveru Sirije.

You may also like