Obama: SAD će u borbi protiv terorizma nastaviti čuvati svoje vrijednosti

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak svoju zemlju da “čuva svoje vrijednosti” u borbi protiv terorizma, dok se sprema predati vlast novoizabranom američkom čelniku Donaldu Trumpu, prenose agencije.

U svom posljednjem govoru o nacionalnoj sigurnosti, održanom u Tampi na Floridi, Obama je pozvao SAD da odbaci diskriminaciju i mučenje, te istodobno čuva ljudska prava i vjerske slobode, prenosi dpa. “Mi smo, kad smo u najboljem izdanju, nacija koja je definirana nadom, a ne strahom”, rekao je Obama u bazi zračnih snaga MacDill u Tampi, gdje se sastao s dužnosnicima Američkog središnjeg zapovjedništva i Zapovjedništva specijalnih operacija.

Ne spominjući izrijekom Trumpa, Obama je odbacio neke od kontroverznih ideja koje su iznijeli desničarski populisti, ponovivši da SAD “ne nameće vjerske testove, ne diskriminira muslimane i ne podvrgava neke skupine posebnim provjerama”. “Mi smo nacija koja vjeruje da se sloboda nikad ne može uzeti zdravo za gotovo, te da svatko od nas ima odgovornost da ju podupre”, rekao je Obama. “To nas razlikuje od tirana i terorista”, naglasio je američki predsjednik.

Rezimirajući svoju osmogodišnju vladavinu, Obama je rekao da je smanjio broj američkih vojnika u Iraku i Afganistanu, da je znatno oslabio terorističku mrežu Al Kaidu, te da je bacio Islamsku državu na koljena. “Umjesto da nudimo lažna obećanja da možemo eliminirati terorizam bacanjem sve više i više bombi i slanjem sve više i više vojnika, ili ograđivanjem od ostatka svijeta, moramo dugoročno gledati na terorističku prijetnju i provoditi pametnu, održivu strategiju”, rekao je Obama, prenosi Reuters.

Obama je osobito naglasio važnost “poštivanja američkih zakona i vrijednosti”. “Glavni cilj tih terorista je da nas zastraše kako bismo promijenili ono što jesmo i ono što jest naša demokracija”, rekao je Obama.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je nazvao talijanskog premijera Mattea Renzija i zahvalio mu na bliskom prijateljstvu i partnerstvu tijekom njegova mandata na čelu talijanske vlade. “Predsjednik Obama i premijer Renzi su razgovarali o rezlutatima talijanskog ustavnog referenduma 4. prosinca”, dodala je Bijela kuća u priopćenju inzistirajući na bliskosti i čvrstom savezništvu nezaobilaznih partnera.

Obama je razgovarao s Renzijem iz zrakoplova Air Force One, na putu prema Tampi na Floridi. Nakon nedjeljnog “ne” na referendumu o ustavnim reformama za koje se snažno zauzimao, Renzi (41) je u ponedjeljak predsjedniku republike Sergiu Mattarelli podnio ostavku svoje vlade.

Mattarella ga je zamolio da ostane na dužnosti do izglasavanja novog proračuna za 2017. u interesu zemlje i smirenja strahovanja u Europi. Očekuje se da će proračun biti izglasan ovaj tjedan, možda već u srijedu.

You may also like