Obama prihvatio argentinske gospodarske reforme

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je ubrzani put reforma koje provodi novi argentinski predsjednik Mauricio Macri te je ponudio suradnju Buenos Airesu nakon godina napetosti dok je na vlasti bila vlada ljevice.

Argentina je sada primjer susjedima u regiji, rekao je Obama za dvodnevnog posjeta toj zemlji. “Impresioniran sam jer je brzo proveo tako mnogo reforma koje je obećao, kako bi stvorio održiviji gospodarski rast, kao bi ponovno priključio Argentinu na globalno gospodarstvo i međunarodnu zajednicu”, rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s Macrijem.

U prvih 100 dana vlade Macri se distancirao od ostalih južnoameričkih šefova država i vlada ljevice koji su bili saveznici bivšoj predsjednici Cristini Fernandez. Nastojao je zauzvrat jačati odnose sa zapadnim prijestolnicama koje žele ulagati u Argentinu, treće najsnažnije gospodarstvo Latinske Amerike. Macri je novi saveznik Washingtona u Južnoj Americi. Niz tih zemalja prošlog desetljeća imao je na vlasti ljevicu koja je okrenula leđa Washingtonu, no danas birači sve više biraju stranke centra zbog usporavanja gospodarskog rasta i korupcijskih skandala.

Posjet američkog predsjednika početak je novih “zrelih” odnosa dviju zemalja koje žele suradnju od trgovine do borbe protiv međunarodne trgovine drogom, rekao je Macri. Obamu, koji je u Argentinu doputovao nakon povijesnog posjeta Kubi s kojom je time zatvorio dugo razdoblje Hladnog rata, tisuće ljudi pozdravljale su dok se vozio središtem Buenos Airesa. Priredili su mu doček daleko srdačniji nego njegovu prethodniku Georgeu W. Bushu koji je na Summitu Amerika 2005. bio dočekan prosvjedima.

You may also like