Obama predložio novog suca Vrhovnog suda

Američki predsjednik Barack Obama nominirao je u srijedu Merricka Garlanda na mjesto bivšeg suca Vrhovnog suda Antonina Scalije. Garland (63) je trenutno glavni sudac američkog Prizivnog suda za Washington DC. Nominiran je kako bi zamijenio dugogodišnjeg konzervativnog suca Scaliju, koji je umro 13. veljače.

“Izabrao sam kandidata koji je priznat ne samo kao jedan od najbritkijih američkih pravnih umova već i kao netko tko će unijeti svojim radom duh pristojnosti, skromnosti, integriteta, objektivnosti i izvrsnosti”, rekao je Obama obraćajući se iz vrta Bijele kuće.

Obama je dodao da je Garland svojim kvalitetama zaradio “poštivanje i divljenje lidera s obje strane političkog spektra”. Obama je krajem veljače obećao da će, unatoč protivljenju Senata, nastaviti postupak imenovanja na upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu. Senat mora potvrditi svakog kandidata kojega imenuje predsjednik.

 Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, više je puta ponovio da gornji dom neće potvrditi nijednog kandidata za Vrhovni sud kojeg bude imenovao predsjednik Obama, koji dolazi iz stranke demokrata.

Suci Vrhovnog suda imenuju se na dužnost doživotno. Vrhovni sud, koji nerijetko ima zadnju riječ u političkom životu i u velikim društvenim raspravama u Americi, najviše je američko pravosudno tijelo koje sada ima četiri konzervativna i četiri liberalna suca, što potiče bojazan od nemogućnosti donošenja odluka u narednom razdoblju.

Ako Obama uspije imenovati liberalnog suca, Vrhovni sud bi prvi put u nekoliko desetljeća mogao skrenuti ulijevo, čega se groze republikanci uvereni da će na predsjedničkim izborima u studenome dobiti svoju vladu. Glavni republikanski kandidati misle da nasljednika suca Scalije treba imenovati novi predsjednik. U slučaju stalnog razilaženja, Vrhovni sud Sjedinjenih Država mogao bi raditi s osam sudaca dobru godinu dana i naći se u kriznoj situaciji kakva još nije viđena.

You may also like