Obama poslao pozdrave Putinu, Lavrov i Kerry čudesno

Američki državni tajnik John Kerry je tijekom pregovora u Sočiju predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu prenio pozdrav od američkog predsjednika Baracka Obame, priopćio je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov, donosi Russia Beyond the Headlines.

Ušakov je istaknuo da je predsjednik SAD-a „bio zainteresiran” za to da Putin primi Kerryja. Razgovor koji je održan između Putina i Kerryja ne predstavlja značajan napredak, ali znači da se Rusija i SAD trebaju vratiti normalnoj suradnji. Putin je krenuo od zainteresiranosti da odnose između SAD-a i Rusije vrati u normalne tokove, istaknuo je pomoćnik šefa ruske države. On je dodao da nije bilo riječi o eventualnom susretu predsjednika Rusije i Amerike Vladimira Putina i Baracka Obame, ali da takva mogućnost nije isključena.

Ušakov je priopćio da su dugi i otvoreni pregovori s Kerryjem bili sadržajni i dobronamjerni. „Pregovori su dugo trajali i bili su otvoreni. Imali su dosta dobronamjeran ton. Državni tajnik je izrazio iskrenu zahvalnost zbog doprinosa koji je Sovjetski Savez dao pobjedi u Drugom svjetskom ratu”, izjavio je Ušakov, a prenosi RIA Novosti. „Državni tajnik je prenio pozdrav od Obame. Istaknuo je da je Obama bio vrlo zainteresiran za to da naš predsjednik primi državnog tajnika”, izjavio je Ušakov.

Ušakov je priopćio da se na pregovorima između Putina i Kerryja tema Ukrajine razmatrala vrlo detaljno, između ostalog i mogućnost bliže suradnje između SAD-a i Rusije po ovom pitanju. Moskva se zalaže za što hitniji dijalog Kijeva s proruskim snagama, a SAD je obećao da je razmotrio ovaj prijedlog, istaknuo je pomoćnik predsjednika države. „Održana je razmjena mišljenja na temelju svih ključnih pitanja suvremene međunarodne politike. Značajno mjesto je zauzelo razmatranje ukrajinske teme. S naše strane su dane ocjene uzroka nastanka ukrajinske krize. Istaknuto je da Rusija teži potpunoj i postupnoj realizaciji Minskog sporazuma”, izjavio je. Prema riječima Ušakova, na sastanku između Putina i Kerryja isto su razmotrena pitanja Irana, Sirije, Jemena, pitanje razoružanja i borbe protiv terorizma.

Sastanak u Sočiju između ruske i američke delegacije na čelu s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i državnim tajnikom SAD-a Johnom Kerryjem je završen, prenosi agencija TASS. Na pitanje novinara kako su prošli pregovori Lavrov je odgovorio: „Čudesno”. Mediji su ranije prenijeli da je šef ruske diplomacije američkom državnom tajniku prilikom susreta poklonio majicu sa simbolima Pobjede, krasnodarske rajčice i krumpir. Kerry i Lavrov su najprije položili vijence na spomen-kompleks posvećen stanovnicima grada poginulim u borbama tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon toga su održali pregovore. Ranije je najavljeno da će tema pregovora biti situacija u Ukrajini, u Jemenu, Iranu i Siriji. Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je priopćilo da očekuje da će posjeta Johna Kerryja doprinijeti normalizaciji bilateralnih odnosa između dviju zemalja, od čega ovisi i globalna stabilnost.