Home Geopolitika Obama: Ovo nije zabava, ovo nije reality show

Obama: Ovo nije zabava, ovo nije reality show

by Agencije

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u subotu da zauzimanje Ovalnog ureda “nije reality show”, kritizirajući otvorenog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Trump bi se rado upustio u sukob s Obamom, dok pokušava pridobiti potporu svoje stranke. Tijekom teških republikanskih predizbora, milijarder je uzvraćao na napade suparnika, a potpora bi mu rasla kad god bi napao protivnike.

Na pitanje o Trumpu na briefingu za novinare uBijekoj kući, Obama je pozvao novinare i javnost da odmjere prijašnje Trumpove izjave. “Ovo nije zabava”, rekao je Obama. “Ovo nije reality show. Ovo je utrka za dužnost predsjednika Sjedinjenih Država”, rekao je.

Neki od republikanskih vođa, među kojima i predsjednik parlamenta Paul Ryan, još izražavaju zabrinutost zbog Trumpa, koji je ovoga tjedna postao republikanski predsjednički kandidat, nakon što su dvojica republikanskih protukandidata ispala iz utrke za Bijelu kuću.

Bivši guverner Floride Jeb Bush, koji nije imao uspjeha u utrci za republikansku nominaciju, napisao je na Facebooku da neće glasati za Trumpa. “Donald Trump nije pokazao taj temperament ili snagu karaketra. Nije pokazao da poštuje Ustav. I nije dosljedan konzervativac. Sve su to razlozi zbog kojih ne mogu poduprijeti njegovu kandidaturu”, napisao je Bush dodavši da neće glasovati ni za vjerojatnu demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Trumpa neće poduprijeti ni senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, kao ni republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2012. Mitt Romney. No, Trumpa podupire drugi republikanski kandidat – Bob Dole, koji je izgubio od Billa Clintona 1996.

Trump bi mogao ponovno steći republikansku potporu, ako uspije pronaći zajedničkoga neprijatelja poput Obame i Hillary Clinton. Obama će vjerojatno biti izložen mnogim Trumpovim kritikama, a republikanci su pokušali Hillary Clinton prikazati kao nastavak Obamine administracije i sve njegove politike. Iako je prednost za pobjedu na predsjedničkim izborima na strani Hillary Clinton, ta se razlika prošloga tjedna smanjila, pokazuju neka istraživanja.

Related Posts