Obama: Odluka o Južnom kineskom moru se mora poštovati

Odluka Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu koji je u srpnju presudio da Peking nema povijesno pravo na Južnokinesko more, mora se poštovati, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama.

“Srpanjska arbitraža koja je označila prekretnicu i obvezujuća je, omogućila je da se jasno utvrde pomorska prava u tom dijelu svijeta”, rekao je američki predsjednik na susretu na vrhu azijskih zemalja u Laosu.

Kina gotovo čitavo Južnokinesko more smatra svojim teritorijem, pa i one njegove dijelove u blizini svojih susjeda, nauštrb Filipina i drugih zemalja jugoistočne Azije. Kina se poziva na razgraničenje koje se pojavljuje na kineskim zemljopisnim kartama iz 1940-ih.

No Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Haagu ocijenio je u srpnju da Peking nema povijesno pravo na prirodna bogatstva unutar tzv. “linije od devet crtica”. Takva je odluka jasna i nedvojbena pobjeda Filipina koji su 2013. predali zahtjev za arbitražu tvrdeći da Kina svojim posezanjem za tim dijelom mora krši UN-ove konvencije.

Filipini su u srijedu na summitu u Vientianeu osudili kinesku planiranu tajnu gradnju umjetnih otoka u Južnokineskom moru, što je potaknulo regionalne napetosti. Južnokinesko more je jedno od važnijih geostrateških točaka u svijetu za koje se nerijetko kaže da je drugi Perzijski zaljev s obzirom na bogate resurse na njegovu dnu. Kinezi su davno procijenili da se ondje krije više od 18 milijarda tona sirove nafte.

Jedna od najprometnijih pomorskih ruta, mjesto je različitih sporova između čak devet država i regija – Bruneja, Filipina, Indonezije, Kambodže, Kine, Malezije, Vijetnama, Singapura i Tajvana. Predmeti međudržavnih nesuglasica najčešće se tiču pomorskih granica te polaganja prava na pojedine otoke, grebene i sprudove. Radi se od oko 3,5 milijuna četvornih kilometara prostora u čiju su se priču kasnije uključili i Japan te SAD-a koji pruža podršku svima koji se protive odlukama najveće sile u regiji – Kine.

Kina je još 1947. proglasila tzv. liniju od devet crtica koja se pruža na stotine kilometara južno i istočno od kopnenog dijela najmnogoljudnije zemlje svijeta te njezine otočne pokrajine Hainan. Linija obuhvaća veliko područje za kojim Kina poseže na temelju onoga što smatra svojim “povijesnim pravima”.

You may also like