Obama: Napad u Maliju je barbarski čin

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama osudio je i nazvao barbarskim činom napad džihadista na hotel u Bamaku u kojemu je poginulo najmanje 27 osoba, među kojima i jedna Amerikanka.

Prigodom službenog posjeta Maleziji, Obama je osudio napad na hotel Radisson Blu u glavnom gradu Malija, za koji je odgovornost preuzela skupina Al Murabitune bliska Al Kaidi.  “Taj barbarski čin samo još više pojačava našu odlučnost da se suprotstavimo tom izazovu”, rekao je američki predsjednik dodavši da je nasilni islamistički ekstremizam prijetnja svijetu. “U ime američkoga naroda, izražavam sućut ožalošćenom narodu Malija i obiteljima žrtava, među kojima je i američki državljanin”, rekao je Obama. Prema malijskim izvorima, u napadu je poginulo najmanje 27 talaca. Američki su dužnosnici priopćili da je među njima najmanje jedan državljanin SAD-a. Glasnogovornik State Departmenta John Kirby rekao je da je riječ o Aniti Ashok Datar.

Šest zaposlenika ruske regionalne aviokompanije Volga-Dnjepar ubijeno je u petak u napadu islamista na luksuzni hotel Radisson Blu u glavnom gradu Malija, Bamakou, javlja u subotu agencija Interfax pozivajući se na dužnosnike lokalne vlade u Uljanovsku gdje je sjedište kompanije. Nakon što je liječnik u bolnici u Bamaku potvrdio za ruske medije smrt najmanje dvoje Rusa, rusko ministarstvo vanjskih poslova također je potvrdilo pogibiju ruskih državljana, ne navodeći pritom njihov broj.

Malijske vlasti u subotu su proglasile trodnevnu žalost i desetodnevno izvanredno stanje u zemlji nakon terorističkog napada na hotel u Bamakou u kojem je poginula 21 osoba, 19 gostiju i dvoje napadača. Opsada luksuznog hotela Radisson Blu u glavnom gradu Malija okončana je kada su komandosi upali i oslobodili oko 170 talaca od kojih su mnogi bili stranci.

Odgovornost za napad preuzela je afrička džihadistička grupa povezana s al Kaidom. Al-Murabitun, skupina sa sjedištem u Maliju koju uglavnom čine Tuarezi i Arapi, objavila je Tweet u kojemu se kaže da stoji iza napada na hotel Radisson Blu i otmice talaca.

You may also like