Obama na azijskoj turneji susreće malezijskog premijera

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u petak u Maleziju gdje ga očekuju osjetljivi razgovori s premijerom Nadžibom Razakom s kojim bi s jedne strane želio održati prisne odnose ali izraziti i kritiku zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji. Obama smatra šefa vlade te zemlje jugoistočne Azije ključnim partnerom u smislu jačanja regionalnog saveza koji bi se trebao suprotstaviti rastućem utjecaju Kine.

No odnos je doveden u pitanje jer se Nadžiba sve više kritizira zbog mjera represije nad oporbom i njegove umiješanosti u skandal s korupcijom. To je stanje dovelo do optužbi da je Washington stavio geopolitičke interese ispred nekih temeljnih načela SAD-a. Američki predsjednik doputovao je u Kuala Lumpur iz Manile gdje je sudjelovao na godišnjem forumu APEC-a.

Uoči njegova dolaska glavni čelnik malezijske oporbe Wan Azizah Wan Ismail pozvao je Obamu da izvrši pritisak oko demokratskih reformi u toj zemlji koja po njemu postaje “netolerantna autokracija”. “Barack Obama mora podsjetiti premijera Nadžiba Razaka da napredak u gospodarskoj razmjeni mora ići ukorak s napretkom na polju zaštite ljudskih prava i s dobrim upravljanjem”, ocijenio je Wan.

You may also like

0 comments