Obama: Na američkim je izborima sama demokracija na ispitu

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u petak da je u pitanju “sama demokracija” na američkim predsjedničkim izborima u studenome, dok istodobno raste zabrinutost Bijele kuće lošim učinkom kampanje republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Sudjelujući u kampanji demokratske kandidatkinje Hillary Clinton u Clevelendu, u državi Ohio, Obama je označio Trumpa kao potencijalnog diktatora ali također izrazio zabrinutost oko toga na koji bi način Trumpove pristaše mogle reagirati na njegov eventualni izborni poraz.

Trump je proteklog tjedna proglasio sebe ‘slobodnim’ u odnosu na standardni politički bonton i uputio niz vrlo žestokih optužbi na račun Hillary Clinton i njenog supruga.

“Civiliziranost je u pitanju” na izborima 8. studenoga, kazao je Obama obraćajući se skupini mladih birača u Ohiou. Nastavio je nizati: “Tolerancija je u pitanju. Uljudnost. Poštenje, Jednakost. Ljubaznost je u pitanju. U pitanju je sav napredak koji smo postigli proteklih osam godina”, kazao je on. “Sama demokracija sada je u pitanju”, ustvrdio je američki predsjednik.

Dok Trump pada u ispitivanjima javnog mnijenja, a njegova kampanja je u kaosu zbog inkriminirajućih video zapisa i neprikladnog ponašanja prema ženama, počela su se postavljati pitanja hoće li kontroverzni nekretninski mogul uopće priznati gubitak izbora ako do toga dođe.

Prošli tjedan Trump je proveo optužujući medije i “globalnu elitu” da rade protiv njega.

.”Hillary Clinton u tajnosti se sastaje s međunarodnim bankama kako bi se s njima urotila protiv američkog suvereniteta i kako bi time ojačala globalne financijske sile, svoje posebne prijatelje iz interesa i svoje donatore”, kazao je Trump pristašama na Floridi.

Obama je ovu optužbu kratko prokomentirao. “Daj, čovječe”!”, kazao je. “To je tip koji provodi cijelo svoje vrijeme idući okolo i nastojeći sve uvjeriti da je on globalna elita”.

“To je netko tko sugerira da ako izbori ne prođu kako bi on htio, to neće biti zbog svega onoga što je izgovorio, nego zato što su namješteni i što je riječ o prijevari”, kazao je Obama dodavši da Trump izgleda kao “netko tko usred igre cijelo vrijeme nudi isprike zbog toga što bi mogao izgubiti”.

“Ne počinjete se žaliti na suce prije nego li je igra gotova, nego samo igrate, zar ne?”, rekao je američki predsjednik.

Ciljajući na ponovno zadobivanje kontrole nad Kongresom, Obama je u Clevelendu također oštro prozvao republikance zbog njihova kandidata za predsjednika.

“Mnogi izabrani republikanski dužnosnici samo promatraju. Dopustili su da puno nebuloznih stvari bude izrečeno i potom nebrojeno puta ponavljano”, rekao je Obama.

“Brojni članovi Predstavničkog doma, brojni članovi Senata samo su stajali i nisu kazali ništa jer bi to uzdrmalo njihovu bazu”, kazao je Obama dodavši da je to i omogućilo pojavu Donalda Trumpa.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton trenutno je favorit na izborima, no ravnoteža u Senatu i Predstavničkom domu puno je manje izvjesna.

Amerikanci koji putuju na Kubu moći će sa sobom s komunističkog otoka u SAD donijeti više cigara i ruma nego ranije s obzirom da je u petak američka vlada objavila nove mjere koje će smanjiti financijske restrikcije te olakšati trgovinu i putovanja čime se mijenja praksa brojnih restrikcija koje se u odnosima dviju zemalja vladale desetljećima.

Kuba je pozdravila ovaj korak, koji je dio nastojanja Baracka Obame da povijesno otvaranje Kubi postane nepovratan proces i kada on napusti ured u siječnju iduće godine, no kubanske vlasti smatraju da poduzete mjere ne idu dovoljno daleko.

Najnovije u seriji novih pravila otkako su bivše neprijateljice iz doba Hladnog rata pokrenule normalizaciju odnosa 2014. godine omogućit će Kubancima da kupuju neke od roba široke potrošnje putem interneta te će otvoriti vrata kubanskim farmaceutskim tvrtkama da posluju u Sjedinjenim Državama, a također će omogućiti Kubancima i Amerikancima zajednička medicinska istraživanja.

Za američke posjetitelje Kube najveća će promjena biti uklanjanje limita na količinu ruma i cigara koju mogu donijeti sa svojom prtljagom, samo za osobnu upotrebu.

“Sada možete slaviti uz kubanski rum i kubanske cigare”, kazala je savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice predstavljajući promjene dosadašnje politike.

Američki zakon i dalje općenito brani turizam na Kubi, no administracija je omogućila da kroz određene pakete mjera Amerikanci mogu posjetiti ovu komunističku zemlju u sklopu 12 službeno utvrđenih kategorija.

Najnovijim mjerama predsjednik Obama želi na neki način zaobići Kongres koji kontroliraju republikanci, koji se protive njegovu pozivu da Washington ukine gospodarski embargo Kubi koji je na snazi više od pedeset godina.

Kritizirajući Obamu republikanci navode da radi previše koncesija Kubi a malo toga dobija zauzvrat, posebice kada je riječ o ljudskim pravima. “Nakon dvije godine politike predsjednika Obame prema Kubi, Castrov režim ponaša se poput bandita”, kazao je senator Marco Rubio, kubansko-američki kongresnik s Floride.

Još dvije žene su u petak optužile Donalda Trumpa da ih je neprimjereno dirao, a republikanski predsjednički kandidat tvrdi da su optužbe za nedolično seksualno ponašanje protiv njega dio zavjere da mu se uništi ugled mjesec dana prije izbora.

Nove optužbe se pojavljuju dok Trump nastavlja padati u anketama iza suparnice Hillary Clinton uoči izbora 8. studenoga. Istraživanje Reuters/Ipsos ovoga tjedna je pokazalo da zaostaje za Clinton 8 postotnih bodova među vjerojatnim glasačima.

Summer Zervos, koja se natjecala u Trumpovu televizijskom reality showu “Pripravnik” 2006. je na konferenciji za novinare rekla kako je Trump pokušao da je privoli da legne na krevet s njim kada se susrela s njim da bi razgovarali o mogućem zaposlenju.

“Zatražio je da sjednem do njega. Poslušala sam. Tada me je zgrabio i počeo me ponovno ljubiti vrlo agresivno i stavio svoju ruku na moje grudi”, rekla je Zervos.

The Washington Post je objavio intervju sa ženom koja je rekla da je Trump gurnuo ruku pod njezinu suknju u krcatom noćnom klubu 1990-tih bez njezine želje, a da ga nikad ranije nije ni srela.

“Dodirnuo je moju vaginu kroz donje rublje”, rekla je Kristin Anderson u video intervjuu na internetskoj stranici novina. “Ne znam zašto je to učinio. Bilo je to samo zato da bi dokazao da to može”, rekla je novinama.

Trump je na skupu u petak popodne ljutito odbacio optužbe niza žena protiv njega zadnjih dana, nazvavši te žene “bolesnima” te rekavši kako su optužbe izmišljene.

“Ne znam tko su ovi ljudi. Gledam na televiziji mislim da je to ogavno i to se nastavlja, nemaju svjedoka, nema nikoga u blizini”, rekao je Trump na skupu u Greensborou u Sjevernoj Karolini.

“Neke to vjerojatno rade zbog malo slave, dobiju malo slave besplatno. To je potpuna namještaljka. Sada iznenada nakon mnogo, mnogo godina lažne optužbe se pojavljuju manje od mjesec dana prije jednih od najvažnijih izbora u povijesti naše zemlje”, rekao je.

Trump je optužio meksičkog milijardera Carlosa Slima da nastoji pomoći Clinton da dobije izbore 8. studenoga preko svoje povezanosti s listom The New York Times.

Trump je rekao da Slim, kao veliki dioničar The New York Timesa, pomaže financirati ono što je nazvao Timesovim pokušajem da pomogne Clinton da dobije predsjedničke izbore. Times je objavio tekst u kojem dvije žene optužuju Trumpa da ih je neprimjereno dodirivao.

Ranije u petak republikanski kandidat za potpredsjednika Mike Pence je branio Trumpa. “Znam da će se pojaviti još informacija koje će poduprijeti njegovu tvrdnju da je sve ovo potpuno lažno”, rekao je Pence CBS-u.

Pence nije dao nikakve pojedinosti o tome kakve će se informacije pojaviti. Trump je isto tako u četvrtak rekao da će objaviti informacije koje pokazuju da su optužbe protiv njega lažne, ali ni on nije ulazio u pojedinosti.

You may also like

0 comments